Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Memorandum o razumijevanju između nizozemskog i bh. ministarstva finansija

unnamed

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ambasador Kraljevine Holandije Jurriaan Kraak susreli su se jutros u kabinetu Ministra Bevande i potpisali Memorandum o razumijevanju za tehničku suradnju između Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine i Ministarstva finansija Holandije.

Saradnja će se odvijati u kontekstu programa konstituence holandskog Ministarstva finansija, koji ovo ministarstvo realizuje u saradnji sa svojim kolegama u zemljama s kojim dijele konstituencu u odborima MMF-a, Svjetske banke i EBRD-a.

Program ima za cilj pomoći ministarstva finansija i udruženih organizacija u zemljama članicama programa u ostvarivanju evropskih i međunarodnih standarda na području transparentnih i jakih javnih finansija. Holandske najbolje prakse u tom procesu služe kao sredstvo  za postizanje tog cilja.

“Osposobljavanje ministarstava financija u zemljama s kojim dijelimo konstituencu kako bi postigli evropska i međunarodna načela i mjerila, pomaže im u postizanju visokih standarda u području transparentnih i jakih javnih finansija, što je u interesu svih nas. Smatram da je Ministarstvo finansija i trezora BiH napravilo odličan izbor i uvjeren sam da će timski napori koji počinju potpisivanjem ovog memoranduma biti poučno i informativno iskustvo za sve uključene”, izjavio je ambasador Kraak.

Početak saradnje između holandskih i bosanskih kolega temelji se na prepoznavanju dobrih, konstruktivnih i bliskih bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Holandije. Ova saradnja takođe potvrđuje obostrano zadovoljstvo u vezi trenutnog rasporeda predstavljanja kroz zajedničku grupu konstituence u odborima Međunarodnog Monetarnog Fonda i Svjetske banke, te naglašava važnost održavanja bliskih bilateralnih odnosa, posebno u obliku tehničke i finansijske saradnje.

Ministar Bevanda se zahvalio holandskom ambasadoru na svoj do sada pruženoj pomoći te brojnim ostvarenim saradnjama između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Holandije, između ostalog i nedavno pokrenutog projekta pročiščavanja opadnih voda u općini Bijeljina za koji je holandska vlada donirala preko četiri miliona konvertibilnih maraka.

Holandska finansijska podrška u ovoj saradnji će pokriti međunarodne putne troškove, smještaj i lokalne putne troškove za holandske predstavnike koji putuju u Bosnu i Hercegovinu radi projektnih aktivnosti, ali i međunarodne putne troškove, smještaj i lokalne putne troškove za bosanske predstavnike koji putuju u skopu saradnje putuju u Holandiju.