Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Memorijalna šuma za žrtve genocida bit će završena naredne godine

BiH

memorijalna suma

Projekt Memorijalna šuma ”Srebrenica 8.372”, u spomen žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine, koja se nalazi u Goraždu, na području Mjesne zajednice Posestra, trebao bi biti završen naredne godine, a do sada su brojne ličnosti iz Bosne i Hercegovine zasadile sadnicu u okviru Memorijalne šume.

Predstavnici političkog, vjerskog, sportskog te kulturnog života odazvali su se projektu koji je po ideji Muftijstva goraždanskog pokrenut na 20. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici, koji je najveći zločin na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

– Memorijalna šuma ‘Srebrenica 8.372’ zauzima površinu od 3,4 hektara i sastoji se iz dva dijela. Prvi dio obuhvata površinu pod šumom, na kojoj će biti zasađene 8.372 sadnice (smrče, divlje trešnje i jasena) koje simboliziraju broj stradalih Srebreničana – kazala je Feni Irma Osmanspahić, uime J.P. ”Bosanskopodrinjske šume” d.o.o Goražde kojem je povjeren nadzor na projektu.

Drugi dio u okviru Memorijalne šume na površini je od 0,04 hektara, gdje se nalazi cvijet sjećanja, simbol Srebrenice s 11 latica koje simboliziraju 11. juli 1995. godne, s uređenim stazama i informativnim tablama.

U okviru kompleksa napravljene su biciklistička i pješačka staza.

Prve sadnice u sklopu kompleksa zasađene su u proljeće 2016., a zasadile su je članice udruženja koje okupljaju majke Srebrenice. U tom periodu zasađeno je 700 sadnica smrče i divlje trešnje.

U okviru pošumljavanja, jesenjeg 2016. godine i proljetnog 2017., planirano je zasaditi 3.300 sadnica.

– Dosad su zasađene 1.593 sadnice, a u toku je sadnja i preostalog broja sadnica, 3.300 komada. Završetak sadnje planiran je za kraj 2018. godine, do kada bi trebale biti zasađene sve sadnice – rekla je Osmanspahić.

Izrazila je želju da kompleks narednih godina bude nadograđivan i da bude važan spomenik i mjesto na kojem će se okupljati mladi, djeca i svi drugi iskreni patrioti i rodoljubi.

Pozvala je sve ljude i institucije s područja kantona, ali i šire, da budu dio ovog velikog projekta.