Mensuru Đakiću dvije godine zatvora za zločin u Brčkom

SUD-BIH-ULAZ

Sud BiH je osudio Mensura Đakića na dvije godine zatvora, dok je Begzada Kajtazija oslobodio optužbi za zločin počinjen u selu Bukvik u Brčkom u septembru 1992. godine.

Prema presudi, Đakić je proglašen krivim da je iz neposredne udaljenosti posmatrao pripadnika bataljona kojim je komandovao kako vrši ubistva tri zarobljena lica srpske nacionalnosti, propustivši da izvrši nužne i razumne mjere da kazni počinioca.

“Cijeneći sve izvedene dokaze, Vijeće je van razumne sumnje utvrdilo da je Đakić kao komandant Prvog bataljona 108. brigade Hrvatskog vijeća obrane rukovodio i komandovao vojnom akcijom na selo Bukvik 15. septembra 1992. godine”, rekla je predsjedavajuća Vijeća Džemila Begović, pojasnivši da je imao obavezu da kazni počinioce zločina.

Kajtazi je oslobođen optužbe da je tokom trajanja ove vojne akcije na selo Bukvik ubio dvije žene srpske nacionalnosti – Milku i Radojku Brestovački.

“Vijeće je zaključilo da u pogledu optužbi, dokazi nemaju potrebnu snagu uvjerljivosti da bi se moglo van razumne mogućnosti utvrditi krivica optuženog Kajtazija”, rekla je sutkinja Begović.

Đakić i Kajtazi su oslobođeni obaveze plaćanja sudskog procesa.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.