Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zajednička akcija

“Merhamet” dodijelio 136.000 KM narodnim kuhinjama u BiH

narodna kuhinja

Sredstva su osigurana zajedničkom akcijom ‘Merhameta’ Švedske, Humanitarne organizacije ‘Penny Appeal Australia’ i HO ‘Merhamet’ MDD

Jedanaest ‘Merhametovih’ narodnih kuhinja na području Bosne i Hercegovine i Narodna kuhinja ‘Stari Grad’ u Sarajevu dobili su finansijsku pomoć u ukupnom iznosu od 136.000 KM. ‘Merhametovim’ kuhinjama je od tog iznosa pripalo 125.500 KM, dok je Narodna kuhinja ‘Stari Grad’ dobila 9.500 KM.

Sredstva su osigurana zajedničkom akcijom ‘Merhameta’ Švedske, Humanitarne organizacije ‘Penny Appeal Australia’ i HO ‘Merhamet’ MDD.

Od ukupnog iznosa, ‘Merhamet’ Švedske osigurao je 94.000 KM, ‘Penny Appeal Australia“ 36.000 KM i sjedište HO ‘Merhamet’ MDD 6.000 KM.

Način raspodjele finansijske podrške narodnim kuhinjama, shodno broju njihovih korisnika, utvrđen je posebnom odlukom.

‘Merhametove’ kuhinje u Banjoj Luci, Bosanskom Novom i Bosanskoj Dubici dobile su po 9.500 KM, kao i ‘Merhametove’ narodne kuhinje u Bihaću, Jajcu, Maglaju i Jablanici.

– ‘Merhamet’ je isti iznos donirao i Narodnoj kuhinji ‘Stari Grad’ u Sarajevu, koju vodi Zilha Šeta i nije u sastavu ‘Merhameta’ – navodi se.

Veći iznos dobile su ‘Merhametove’ kuhinje u Zenici, Sarajevu Travniku i Tuzli. Tako je kuhinja u Zenici dobila 12.500 KM, u Sarajevu 13.500 KM, u Travniku 15.500 KM, dok je najveća ‘Merhametova’ kuhinja u Tuzli, koja ima oko 2.400 korisnika, dobila 18.500 KM.

Predsjednik HO Merhamet MDD Kenan Vrbanjac zahvalio je ‘Merhametu’ Švedske i Humanitarnoj organizaciji ‘Penny Appeal Australia’ za uspješnu akciju i značajnu podršku ‘Merhametovim’ kuhinjama.

– ‘Merhamet’ u svojim kuhinjama širom Bosne i Hercegovine svakodnevno hrani oko 8.000 korisnika odnosno socijalno ugroženih porodica. To iziskuje velike troškove i svaka pomoć nam je dobro došla da bismo našim korisnicima osigurali redovne i kvalitetne obroke – kazao je Vrbanjac.

Kako naglašava, ‘Merhamet’ je pripremio u 2020. godini i svojim korisnicima podijelio oko 1.350.000 obroka, u vrijednosti više od 4.345.000 KM.

– Donirali smo i 9.500 KM i Narodnoj kuhinji ‘Stari Grad’ u Sarajevu. Iako nije u sastavu ‘Merhameta’, željeli smo da pomognemo i toj kuhinji odnosno njenim korisnicima – naglasio je, saopćeno je iz HO ‘Merhamet’ MDD.