BiH

Socijalno ugroženom stanovništvu

“Merhamet” od početka pandemije podijelio pomoć vrijednu više od 1,5 miliona KM

15/06/2020

Između ostalog, „Merhamet“ je podijelio 253.000 obroka redovnim korisnicima, čija je ukupna vrijednost iznosila više od 602.000 KM

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” je od početka pandemije virusa (COVID–19) do kraja mjeseca ramazana podijelilo pomoć vrijednu više od 1,5 miliona KM socijalno ugroženim građanima BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Pored 8.000 redovnih korisnika koje svakodnevno hrani u svojim kuhinjama širom BiH, “Merhamet” je morao brinuti i o brojnim građanima koji su se, zbog izgubljenog radnog mjesta i drugih razloga našli u teškoj materijalnoj situaciji i koji su se u tom periodu svakodnevno obraćali “Merhametu” za pomoć.

Između ostalog, „Merhamet“ je podijelio 253.000 obroka redovnim korisnicima, čija je ukupna vrijednost iznosila više od 602.000 KM. Tokom ramazana je pripremljeno i podijeljeno oko 20.000 iftara, u vrijednosti od 131.000 KM, kao i 32.800 ramazanskih somuna, vrijednih 27.200 KM. Socijalno ugroženim porodicama „Merhamet“ je podijelio i više od 14.500 prehrambenih i higijenskih paketa, u ukupnoj vrijednosti od oko 556.000 KM, kao i 32 tone hurmi, vrijednih oko 70.000 KM.

Pored pomenute pomoći, socijalno ugroženim građanima su podijeljene znatne količine pilećeg mesa i mesnih prerađevina koje je „Merhamet“ dobio od donatora, potom poljoprivredna sjemena, lijekovi, sokovi, voća, povrća i drugih artikala.

“Tokom pandemije virusa korona, a potom i u vrijeme mjeseca ramazana, ‘Merhamet’, sa svim svojim organizacionim jedinicama širom BiH i u dijaspori, potvrdio je svoju snagu, ali i značaj ove humanitarne organizacije za državu BiH i cjelokupno naše društvo. I pored činjenice da je ponovo izostala pomoć vlasti na svim niovima, osim u pojedinim lokalnim zajednicama, ‘Merhamet’ je, zahvaljujući povjerenju građana i njegovim brojnim donatorima, uspio u novonastalim okolnostima u svojoj misiji pomaganja i brige o najugroženijim kategorijama stanovništva širom BiH”, kazao je predsjednik HO “Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac.

Prema njegovim riječima, “Merhametovi” timovi, uposlenici i brojni volonteri tokom pandemije i u vrijeme ramazana stigli su na svaku adresu onih kojima je pomoć bila neophodna, iako je pandemija bila u jeku, a na snazi su bile mjere nadležnih institucija.

“Ponosan sam na sve uposlenike i volontere „Merhameta“ koji su odradili ogroman posao i podnijeli veliku žrtvu, rizikujući da zaraze sebe i svoje porodice. Zahvalni smo i našim organizacionim jedinicama u inozemstvu, pogotovo „Merhametu“ njemačke koji je bio veoma aktivan u prikupljanju pomoći za socijalno ugrožene građane BiH. Zahvaljujem se i našim brojnim donatorima, građanima i pravnim licima, firmama koje su prepoznale rad „Merhameta“ i koji nam godinama ukazuju povjerenje”, poručio je Vrbanjac.

Dodao je da “Merhamet” prati razvoj situacije u BiH te da je spreman i dalje djelovati na sličan način ukoliko se pandemija virusa korona ponovo rasplamsa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.