Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

telefonski razgovor

Merkel i Biden pozvali Rusiju da povuče vojsku s ukrajinske granice

1019e358acbffed7bc43

U saopćenju iz Bijele kuće navedeno je kako su dvoje lidera tokom razgovora istakli snažnu predanost transatlanskim odnosima

Američki predsjednik Joe Biden i njemačka kancelarka Angela Merkel obavili su telefonski razgovor tokom kojeg su izrazili podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

“Dvoje čelnika izrazili su zabrinutost zbog nagomilavanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici i na okupiranom Krimu te potvrdili svoju podršku ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu”, istaknuto je u saopćenju.

Kako je saopštio glasnogovornik njemačke vlade, Merkel i Biden pozvali su Rusiju da povuče snage s ukrajinske granice kako bi ublažila napetost u regiji.

SAD i saveznici u NATO-u uznemireni su jačanjem ruske vojne prisutnostiu blizini ukrajinske granice i na Krimu, poluotoku koji je Moskva anektirala 2014. Ministri vanjskih poslova i odbrane NATO-a održali su u srijedu navečer hitne razgovore o gomilanju ruskih trupa blizu ukrajinske granice.

“Kancelarka i predsjednik složili su se da Rusija mora smanjiti najnovije jačanje trupa kako bi smirila situaciju”, rekao je Steffen Seibert.

U saopćenju iz Bijele kuće navedeno je kako su dvoje lidera tokom razgovora istakli snažnu predanost transatlanskim odnosima.

Biden i Merkel su dogovorili da će nastaviti usko sarađivati ​​na zajedničkim prioritetnim pitanjima poput borbe protiv COVID-a 19, jačanja globalne zdravstvene sigurnosti i borbe protiv klimatskih promjena.

Biden je zahvalio Merkel na doprinosu Njemačke u NATO-ovoj Misiji odlučne podrške u Afganistanu, a tokom razgovora istaknuto je i opredjeljenje za podršku naporima na uspostavljanju mira u toj zemlji.