Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potreban "novi elan"

Angela Merkel: Situacija u BiH nije dobra

merkel

Njemačka kancelarka je kazala kako “za većinu zemalja na Balkanu je tempo pridruživanja jako spor, ali moram reći mi smo i o tome razgovarali i jako mnogo je različitih načina razmišljanja”

Kancelarka Njemačke Angela Merkel obratila se se novinarima nakon današnjeg samita Berlinski proces – Zapadni Balkan.

U svom izlaganju govorila je i o Bosni i Hercegovini, naglasivši kako situacija nije dobra.

– Tu treba novi elan za novi Izborni zakon i nadam se da će Christian Schmidt (novi visoki predstavnik u BiH, op.a.) dobiti dovoljno podrške u ovom teškom vremenu koje mu predstoji. Dakle, dosta toga se uradilo posljednjih godina, ali ima još mnogo toga da se učini da bismo napravili neke napretke – poručila je Merkel.

Pored toga, kazala je kako “za većinu zemalja na Balkanu je tempo pridruživanja jako spor, ali moram reći mi smo i o tome razgovarali i jako mnogo je različitih načina razmišljanja”.

– Neke ideje su opravdane dok druge nisu, ali ima jako mnogo posla, poput suzbijanja korupcije. Pvaj proces pridruživanja traje sporije nego što su neki očekivali i nadali se da će biti. Kada smo počeli 2014. godine sa Berlinskim procesom, on je omogućio kooperaciju unutar regije uz pomoć programa za podršku Evropske komisije i EBRD-a, ali ima uvijek nekih poteškoća koje se ne mogu predvidjeti i vidjeli smo i sami koliko su dugo Grčka i Sjeverna Makedonija pregovarale o nazivu imena. Na kraju je Sjeverna Makedonija postala članica NATO-a, ali je odjednom Bugarska sve to skupa zaustavila i sada se ponovo mora i to prevazići – istakla je.