BiH

most

Mesić: Čović je jedan od razbijača BiH i Dodikov saveznik; Čanak: Dodik već ima rezervni plan

31/10/2021

Dodik je vrlo glasan, ali iza njega ne stoji niko osim oficijelne Srbije, mišljenje je Mesića

U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa razgovaralo se o tome da li sadašnja kriza u Bosni i Hercegovini podsjeća na onu uoči početka rata 1992. godine.

Sadašnja kriza ima dosta sličnosti, ali nije toliko opasna koliko je bila ona devedestih godina, smatra bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

“Sličnost je utoliko što ovu krizu ne proizvode Bosanci i Hercegovci već Zagreb i Beograd. Kako se vlada oficijelni Zagreb? Oni kažu da priznaju postojanje Bosne i Hercegovine u njenim prirodnim, državnim granicama, ali prihvaćaju sve ono što govori Dragan Čović. A to je jedan od razbijača Bosne i Hercegovine i saveznik drugog razbijača Milorada Dodika. Koja je onda prava politika Zagreba? Jer ako se priznaje Bosna i Hercegovina, ako se priznaju njene državne granice, zašto se onda razgovara sa njenim razbijačima? Ja mislim da međunarodna zajednica mora istupiti i otpustiti one koji razbijaju Bosnu i Hercegovinu”, tvrdi Mesić.

Dodik je vrlo glasan, ali iza njega ne stoji niko osim oficijelne Srbije, mišljenje je Mesića.

“Ne govorim o narodu već o režimu. Jer Dodik je više u Beogradu nego u Banjoj Luci. On očekuje nekakvu veliku pomoć od Beograda. Od toga nema ništa. Granice se nisu ni za milimetar promijenile ni nakon što je dobro naoružana Jugoslavenska narodna armija krenula ostvariti cilj koji joj je postavio Slobodan Milošević, a to je etnički čista Velika Srbija. Ko će sada podržati Dodika? Niko. Zato su to prazne riječi, ali uznemiravaju ljude. A Evropa ne može sebi dozvoliti da netko uznemirava ljude na bilo kom dijelu evropskog prostora”, smatra bivši hrvatski predsjednik.

Ako bi se dozvolilo da se razbuca Bosna i Hercegovina, tvrdi da bi problem nastao i s Mađarima kojih ima skoro tri miliona u Transilvaniji u Rumuniji.

“Onda bi i oni tražili da se pripoje Mađarskoj. To je razbijanje Evrope. Kakva god da je ekipa koja je sada na čelu Evropske unije, koliko god nema ozbiljnu viziju, ona to ne može dozvoliti. Prema tome, Dodik ima krivo. On je došao u politiku voljom zapadnih zemalja jer je bio protiv Miloševićeve politike, a sada zastupa sve ono što je pokušao napraviti Milošević. Kada je došlo do poremećaja? Kada su Milošević i Tuđman nasamo sjeli u Karađorđevu i kasnije u Tikvešu i kada je Hrvatska po prijedlogu Miloševića trebala dobiti banovinske granice iz 1939. godine plus Cazin, Kladušu i Bihać. Tada se mijenjaju odnosi u Bosni i Hercegovini, tada se mijenjaju strane i tada počinje etničko čišćenje. Ali za tako šta više nema oslonca niti u domaćoj, niti u vanjskoj politici”, jasan je Mesić.

Mišljenja je da će novi visoki predstavnik donijeti promjene.

“Sada je u Bosnu i Hercegovinu došao novi Visoki predstavnik. Otišao je Inzko kojeg nije previše podržavala ni njegova vlastita zemlja, a kamoli Evropska unija. Biće dobro da novog Viskog predstavnika podrži prije svega Njemačka, zatim Evropska unija i svakako Sjedinjene Američke države bez kojih se ne može. Svi oni koji ne priznaju Bosnu i Hercegovinu moraju izaći iz politike. Ne može na čelu Bosne i Hercegovine biti neko ko je predstavlja na invalidan način”, navodi Mesić.

“Dodik, Džaferović i Komšić ne predstavljaju Srbe, Bošnjake i Hrvate. Oni predstavljaju Bosnu i Hercegovinu – njih trojica. Svaki za sebe ne predstavlja nikoga. Jedan je izabran iz hrvatskog korpusa, ali za njega su glasali svi u Federaciji, drugi iz bošnjačkog korpusa i za njega svi glasali – i manjinci, i Srbi, Hrvati, i Bošnjaci. Dodik je izabran u Republici Srpskoj iz srpskog korpusa, ali to ne znači da on predstavlja Srbe. On u trijumviratu predstavlja Bosnu i Hercegovinu. I on nema šta tražiti nasamo u razgovorima sa Vučićem ili ne znam s kim jer on sam ne predstavlja nikoga. Može ako ga ostala dvojica tamo pošalju. Okolne zemlje moraju članove Predsjedništva upozoriti – vi nikoga ne predstavljate kad ste sami. Nažalost, to im niko ne govori”, zaključuje.

Ako misli ići do kraja Bosne i Hercegovine onda ima pravo otići iz Bosne i Hercegovine, poručuje bivši hrvatski predsjednik.

“Bilo bi jako dobro i za Bosnu i Hercegovinu i za cijelu našu regiju kad bi shvatio da je kraj Bosne i Hercegovine na njenim granicama. Samo neka napusti granice, pa će napraviti veliki korak za Bosnu i Hercegovinu. Ali on ne misli na takav način. On misli da prijetnjama može nešto izvući, neku korist za svoju politiku. Ali kriva je i međunarodna zajednica. Ona ne smije te iluzioniste držati u politici”, kaže Mesić.

Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, ne misli da je situacija opasna kao devedesetih.

“Stvari koje tinjaju uvijek prijete da u nekom trenutku dođe do eksplozije. Mislim da je ovo što se sada događa posljedica nezavršenog rata u Bosni i Hercegovini. Da bi se rat završio mora se znati ko je pobijedio, a ko je pobijeđen – i to ne u nivou koja je vojska pobijedila nego koja je ideja poražena, koji je plan jedne ili druge strane uspio”, smatra Čanak.

“Inače, ja volim da Republiku Srpsku nazivam sjeveroistočnom Bosnom i Hercegovinom jer priča o Republici Srpskoj je velika prevara. Niti je to republika, niti je srpska. To je etnička odrednica koja je zloupotrebljena. U pitanju je historijski faslifikat koji se održava iz privatnih interesa jedne grupe ljudi, a hranjen je strahom od užasa rata kroz koji se prošlo devedesetih godina. I mi u Vojvodini to plaćamo cijenom očiglednog pranja novca iz sjeveroistočne Bosne i Hercegovine koje se vidi na svakom koraku. Radi se o tome da prekidom rata u Bosni i Hercegovini nije završen projekt stvaranja Velike Srbije ili saveza srpskih zemalja ili kako se to danas eufemistički naziva srpskog sveta. U pitanju je kontinuitet svega toga”, poručuje Čanak.

Na pitanje hoće li Dodik ovaj put ići do kraja, Čanak odgovara:

“Ne znam šta je kraj, ali, koliko sam ja do sada pratio događanja na prostoru bivše Jugoslavije, kraj je obično takav da oni kojima su usta puna srpstva završe u Moskvi. Tamo je završila porodica Milošević osim Slobodana koji je završio u Hagu. Tamo je završio i Veljko Kadijević koji za vrijeme rata bio sekretar za narodnu odbranu SFRJ. Zašto baš u Moskvi? Zašto baš Rusija prima takve političke emigrante? Pa zato što su za vrijeme svog političkog života radili za nju. I to je cijela priča. Mislim da Dodik već ima rezervni položaj u Beogradu, a siguran sam da je za svaki slučaj već napravio kombinaciju kako da pobjegne u Rusiju. A to što sada radi samo će ubrzati njegov hod prema kraju”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.