Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mesić: Mladi ljudi nisu dobro informisani šta se desilo u BiH i Srebrenici

stipe mesic

Posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić ocijenio je danas u Sarajevu da je potrebno objasniti mladima šta se desilo u Srebrenici i BiH tokom rata, jer nisu dovoljno informisani i trebaju saznati pravu istinu.

Mesić je bio jedan od učesnika javnog časa “Srebrenica mapiranje genocida i postgenocidno društvo – Pogled iz 2016. godine, Slučaj BiH” koji su danas u Sarajevu organizirali Produkcija Fama Metodologije i Udruženje “Kultura sjećanja” Galerija 11/17/95, nakon Oxforda, Beograda i Zagreba.

Komentirajući današnju oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju, Mesić je kazao da je Haški tribunal pokušao izjednačiti žrtvu i agresora, ali da se nada da će se situacija popraviti nakon žalbenog postupka.

– U svakom slučaju to je jedna skandalozna presuda koja se nije smjela desiti – naglasio je.

Oni koji su planirali rat i “veliku Srbiju” na račun BiH i Hrvatske, dodao je Mesić, već odavno nisu na vlasti, ali nažalost u Srbiji još nisu shvatili da je bivši predsjednik Slobodan Milošević vodio tu zemlju u pogrešnom smjeru.

– Danas mu mnogi prigovaraju ne to što je Srbiju odveo u rat, već što ga nije dobio – zaključio je Mesić.

Bivši general Armije Republike BiH Jovan Divjak istakao je da je vrlo važni govoriti o Srebrenici, jer omladina u BiH danas uči 12 historija koje su različite u svakom kantonu i entitetu te Distriktu Brčko.

– Nema tu istine, ni na jednoj ni na drugoj ni na trećoj strani. Postoji samo jedna istina, a to je da je historija otrov za mlade generacije – poručio je.

Govoreći o presudi Haškog tribunala Vojislavu Šešelju, Divjak kaže da je on prikazan kao mirotvorac, a ne onaj koji je inicirao rat i koji se tokom rata slikao na obroncima Sarajeva.

Profesorica sarajevskog Univerziteta Edina Bećirević govorila je o naslijeđu Haškog tribunala i načinu na koje će se ono interpretirati.

Komentirajući presudu Šešelju, kazala je da svi trebaju biti svjesni da je to prvostepena presuda te da će drugostepena presuda pokazati konačni rezultat.

Također, smatra da će naslijeđe Haškog tribunala ukazati na pristrasnost sudija i koliko ustvari oni unose svoje lične predrasude i političke standarde u presude koje donose.

Novinar i publicista Zlatko Dizdarević smatra da su interpretacije o tome šta se dešavalo u Srebrenici 1995. godine “zakovane i nepobitne” te da su različite u određenim sredinama.

– Društvo je definitivno podijeljeno što je tragedija bh. društva i ne znam zašto je to začuđujuće, jer je to projekt i to nije slučajno. Uvijek će biti tako, jer svaka od ponuđenih interpretacija ima svoje biračko tijelo – ocijenio je.

Dodao je da je još 1993. godine pisao o tome da Srbija nikada neće biti osuđena za sve što se dešava na Balkanu.

– Niko iz Srbije ili Hrvatske nije temeljno optužen za prošli rat, već samo Srbi i Hrvati iz BiH. Crvena linija Haškog tribunala do koje su mogli optužiti Srbiju je potrošena optužbom za Srebrenicu – istakao je.

Oslobađajuću presudu Šešelju okarakterisao je kao sastavni dio logike velikih sila koje na Balkan gledaju kao na mala plemena, među kojima je Srbija najveća.

Društvenopolitička aktivistkinja Svjetlana Nedimović, koja je učestvovala na ovim časovima u Oxfordu i Beogradu, kazala je da je za bilo kakvo djelovanje prvenstveno potrebno suočavanje sa sadašnjošću, nakon čega se tek može govoriti o suočavanju s prošlošću.

Osim kratkih predavanja učesnika, publika je večeras u Sarajevu također mogla pogledati i dokumentarnu animaciju “Srebrenica: mapiranje genocida”.