Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović: Iznenađen sam oslobađajućom presudom Šešelju

Bakir izetbegovic (5)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je večeras, gostujući u Dnevniku BHT1, da je iznenađen oslobađajućom presudom Haškog tribunala Vojislavu Šešelju te da je “potpuno jasno da je Šešelj naoružao, inspirisao i okuražio zločince da uđu u BiH i Hrvatsku i naprave etnička čišćenja”.

Istakao je da je u optužnici protiv Šešelja sve jasno opisano imenima i brojkama, gdje i šta se sve desilo nakon Šešeljevih intervencija.

– Danas smo doživjeli da sudija kaže da je njegov poziv da se “balije” i “pagani” odstrane iz Zvornika, ustvari bilo podizanje morala vojske. Takvo je bilo obrazloženje presude – istakao je Izetbegović, dodajući da će se kasnije vidjeti šta će biti u žalbenom postupku.

Predsjedavajući bh. Predsjedništva mišljenja je da će ova presuda privremeno uticati na odnose u regiji te da će se stvari u tom pogledu privremeno promijeniti.

– Svaki put kada imamo presudu ili manifestaciju kao što je prošlogodišnje obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici, podignu se strasti i temperatura – kazao je, ocijenivši da će ipak ovakve presude dovesti do priznanja i prihvatanja nekih stvari.

Pa čak, istakao je, i u ovoj presudi gdje je Šešelj oslobođen, “neosporno je ispisana još jedna stranica naše loše istorije, precizno – brojkama i imenima”.

– To će ipak djelovati umirujuće i otrežnjujuće, i imat ćemo bar neku unutarnju katarzu kod ljudi, pokajanje na nivou naroda i promjenu odnosa – mišljenja je Izetbegović.

U slučaju da pravosnažna presuda Šešlju također bude oslobađajuća, predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da se time ipak neće staviti tačka na pitanje uloge Srbije u ratovima u BiH i Hrvatskoj.

Napomenuo je da čak i u oslobađajućoj presudi Šešelju postoji suštinski dio koji opisuje šta se u BiH desilo, kao i još obuhvatnije u presudi od prije par dana – šta se desilo pod vladavinom Radovana Karadžića.

Međutim, Izetbegović naglašava da zbog toga ne misli kvariti odnose na Balkanu.

– Kanimo ići dalje ka pomirenju, ali bitno je imati te činjenice potvrđene i u Haškom tribunalu, za ne daj Bože, neke nove pokušaje da se narod ponovo uvuče u zla kakva su ovdje rađena prije 20 godina – kazao je.

Iako je prvostepena presuda oslobađajuća, Izetbegović je mišljenja da ipak nije sve izgubljeno te da tužilac ne snosi glavnu krivicu zbog ovakve presude.

– Ako je sudija spreman da zahtjev Šešelja da se uđe u Zvornik i da se etnički očisti od “balija” i “pagana” smatra podizanjem morala vojnika, ne znam da li ga je bilo koji drugi tužilac mogao ubijediti u bilo šta drugo – naglasio je i dodao da je optimista te da smatra će ipak doći do promjene presude i da će Šešelj, ako to dočeka, biti osuđen.

Zaključio je da je proces pomirenja u zajedničkom interesu te da se ne može krenuti ka integracijama u Evropsku uniju i oporavak ekonomije u cijelom regionu bez uznapredovalog procesa pomirenja.