kanton sarajevo

Mesihović: Nije predviđeno gašenje urgentnih centara na KCUS i Općoj bolnici

opca-bolnica-Prim. dr. Abdulah Nakaš

Šefica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav je rekla kako je u posljednja 24 sata u KS na koronavirus testirano 58 osoba

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Rusmir Mesihović je, govoreći o reorganiziranju zdravstva u Kantonu Sarajevo, poručio kako nije predviđeno gašenje urgentnih centara na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu niti u u Općoj bolnici, javlja Anadolu Agency (AA).

Mesihović kazao je kako njegovo ministarstvo svakodnevno radi na tome da svi zaraženi koronavirusom, ali i oni koji to nisu imaju što bolju zdravstvenu zaštitu.

Kratko se osvrnuo i na najavljeno reorganiziranje zadrastva u Kantonu Sarajevo, a, prema njegovim riječima, nema govora o gašenju niti jednog urgentnog centra.

Kako je istakao, razmišlja i o promjenama u zdravstvenom sistemu u slučaju eksponencijalnog rasta zaraženih, ali je istakao da zatvaranje urgentnih centara ni u kojem slučaju nije opcija. Dodao je da je postignut značajan uspjeh u borbi protiv koronavirusa te da je pandemija u linearnoj fazi.

“Glavna težnja i težište kompletne ove priče su nam serološka testiranja. Glavno pitanje trenutno u zdravstvenom sistemu KS-a je ažuriranje puta pacijenta”, rekao je Mesihović, dodavši kako Ministarstvo zdravstva i Krizni štab svakodnevno prave simulacije, radne verzije i dogovore te se traži najbolji put kako bi građani imali što bolju zaštitu.

“Naša je glavna težnja kako napraviti simulaciju koji kadrovi bi mogli doći u obzir da se mobiliziraju ako dođe do eksponencijalne faze. Za sada pravimo samo pretpostavke. U narednih 20 dana do mjesec ćemo uz tim stručnjaka pokušati napraviti redovni put pacijenata, ali ni u jednoj varijanti nije predviđeno da se gasi niti jedan urgentni centri na KCUS-u i u Općoj bolnici. Nepobitna je činjenica da oba urgentna centra ostaju. Tu nema nikavih dilema”, poručio je Mesihović.

Šefica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav je rekla kako je u posljednja 24 sata u KS na koronavirus testirano 58 osoba.

“Pozitivne su bile četiri, od čega su tri retestirane. Hospitalizirano je 14 osoba. Upravo smo dobili informaciju da je jedna osoba i preminula”, kazala je Pilav.

Naglasila je također, kako je od početka epidemije, tačnije od 30. januara, u KS-u urađeno 2.169 testiranja, pozitivnih je 110, 11 je retestiranih, dok je izliječenih 15. Preminulo je ukupno pet osoba.