Michigan usvojio Rezoluciju o Srebrenici

potocari345

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) pozdravio je vijest o donošenju Rezolucije koju su usvojili poslanici Predstavničkog doma Parlamenta države Michigan (SAD), a kojom se 11. juli obilježava kao Dan sjećanja na Srebrenicu, a od 11. do 17. jula bit će Sedmica počasti BiH.

Predsjednik KBSA Hamdija Čustović zahvalio se zakonodavcima za podršku te dodao važnost sjećanja, pravde i mira nadilazi nacionalne granice i predstavlja čin ljudskog dostojanstva i pokazuje put u bolju budućnost.

Aktivista KBSA i inicijator rezolucije u državi Michigan Haris Alibašić kazao je da su usvajanjem rezolucije parlamentarci iskazali poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenci.

Podsjećaju da su Senat i Predstavnički dom još 2005. godine usvojili Rezoluciju kojom su priznali genocid u Srebrenici, ali i zločin cijeloj BiH.

U Rezoluciji se navodi da se 11. jula 2015 godine obilježava kao 20. godišnjica genocida u Srebrenici u kojem je najmanje 8.372 nevinih civila bošnjačke nacionalnosti ubijeno te da je 30.000 protjerano iz svojih domova u najgorem zločinu u Evropi nakon Holokausta.

Država Michigan priznaje važnost ovog događaja kako bi se donio mir za bh. narod kroz istinu i pravdu, navode iz KBSA.