Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Midhat Riđanović, profesor i lingvista: Jahićev “Rječnik” je smeće (VIDEO)

BiH

Midhat Riđanović

“Rječnik bosanskog jezika” koji je prije nekoliko dana predstavio profesor Dževad Jahić sa gledišta nauke je smeće, rekao je za TV1 profesor engleskog jezika i lingvistike Midhat Riđanović.

– Jahićeve definicije pune su emocija i vrijednosnih sudova što je suprotno svim načelima bilo koje nauke. Prema tome, sa gledišta nauke to je smeće, zaista. Čak mislim da je to previše bure izazvalo. Jahić je poznati nesuvisao čovjek. On pokazuje simptome umne poremećenosti, to je sasvim jasno. Ja ću mu slobodno reći, nimalo se ne bojim da to kažem, jer sam se uvjerio. Inače, cijeli njegov opus ne vrijedi ništa, kaže prof. Riđanović.

Dževad Jahić

Dževad Jahić

On dalje navodi da je Jahićevo tumačenje izraza „đikan“ ili „balvangrad“ itekako unošenje emocija.

– Nema živog čovjeka na svijetu koji ne mrzi naciste, jer nema većeg zločina možda u cijeloj ljudskoj istoriji. U francuskom rječniku riječ nacista se opisuje kao član nacional-socijalističke partije koja je došla na vlast, recimo, 1928. i preuzela kompletnu vlast. I to je činjenica. Mrzite li ili volite naciste, to je vaša privatna stvar. To ne ide u rječnik, jer rječnik je nauka. U engleskom rječniku naci označava onoga ko je karakterističan za njemačku fašističku političku partiju koja se zvanično zove Nacional – socijalistička njemačka radnička partija, osnovana 1919. i ukinuta 1945. I to je sve. A šta bi ovdje napisao neko kome su nacisti pobili sve. To on može da osjeća, ali to ne ide u nauku, kaže prof. Riđanović.

Na pitanje smatra li da bi Jahićev Rječnik ipak mogao završiti u upotrebi u redovnoj nastavi, Riđanović odgovara:

– Da sam ja taj nastavnik, rekao bih izbjegavajte ovaj rječnik. Garantujem vam da to neće imati nikakvog efekta na školstvo. Ipak ima dovoljno razumnih ljudi u ovoj zemlji, koji će to odbaciti kao smeće, jer to jeste smeće i jednostavno završiti sa tim Jahićem.

Midhat Riđanović je profesor engleskog jezika i lingvistike. Završio je studije engleskog jezika i književnosti i francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Specijalizirao je fonetiku na Univerzitetskom koledžu u Londonu 1959./1960.

[yuzo_related]

Postdiplomski studij iz lingvistike završio je na Univerzitetu u Michiganu (SAD) odbranivši magistarski rad iz lingvistike 1967. Na istom Univerzitetu je odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom: A Synchronic Study of Verbal Aspect in English and Serbocroatian (1969).

Na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Sarajevu radio je od 1964. godine.

Akademske 1973./1974. godine bio je gostujući profesor engleskog jezika na Univerzitetu u Bengaziju (Libija), a 1984./1985 na Državnom univerzitetu u Ohio gdje je predavao kontrastivnu lingvistiku i srpskohrvatski jezik.

Penzionisan je 2005. godine, a za profesora emeritusa izabran je 2006.