Šuhret Fazlić

Migranti će uskoro biti smješteni izvan Bihaća na samoj granici s Hrvatskom?

bihac migranti

Nova lokacija nadomak Bihaća trebala bi biti poznata nakon prvog maja, a migranti i izbjeglice će tu biti smješteni u šatorima i prihvatnim kontejnerima

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić potvrdio je kako će vrlo brzo biti poznata lokacija izvan naseljenog područja na koju će biti izmješteni novopridošli migranti i izbjeglice, te postepeno osobe iz Prihvatnog centra “Bira” i privatnih smještaja.

Naglasio je da Grad Bihać time želi riješiti isključivo vlastiti problem, a ne formirati migracioni centar u koji će biti smješteni migranti i izbjeglice iz cijele Bosne i Hercegovine.

– Lokaciju ćemo brzo odrediti, a sasvim je jasno da će ona biti u vlasništvu Grada Bihaća i izvan gradskog naseljenog područja. Najvjerovatnije će biti negdje na potezu Meljinovac – Izačić, s obzirom na to da je riječ o pograničnom pojasu koji se i nalazi na njihovoj putnoj ruti. Odmah moramo definirati da mi time riješavamo vlastiti problem i da tu neće biti smještene osobe iz Mirala u Velikoj Kladuši ili nekog drugog prihvatnog centra u BiH – istakao je Fazlić.

Nova lokacija nadomak Bihaća trebala bi biti poznata nakon prvog maja, a migranti i izbjeglice će tu biti smješteni u šatorima i prihvatnim kontejnerima.

– Na ovaj ćemo način izmjestiti ljude iz samog centra grada i obezbijediti im humanije životne uslove. Mislim da ćemo olakšati i njima i lokalnom stanovništvu, a sve ćemo to raditi u saradnji s Vladom Unsko-sanskog kantona (USK), našom policijom, Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i ostalim partnerima. Kada nam ne pomažu oni koji bi trebali, vrijeme je da sami uradimo nešto konkretno – dodao je Gradonačelnik Bihaća.

Bihaćki gradonačelnik je ponovio kako se određivanjem nove lokacije i izmještanjem migranata i izbjeglica želi izbjeći njihov boravak na javnim površinama, te u nekom normalnom i prihvatljivom vremenskom periodu zatvoriti privremeni prihvatni centar “Bira” u središtu grada.