izmješteni iz vučjaka

Migranti iz Vučjaka od sinoć u Blažuju (FOTO)

migranti_blazuj 1

Oko 700 migranata prethodnih mjeseci boravilo je u kampu Vučjak u jako teškim uslovima. Dolaskom hladnijeg vremena, situacija u kampu se dodatno pogoršala, zbog čega je veliki broj migranata počeo obolijevati

Oko 300 migranata, koji su ranijih mjeseci bili smješteni u kampu Vučjak nadomak Bihaća, premješteni su u nekadašnju kasarnu Blažuj kod Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

U poslijepodnevnim satima u utorak izmješteni su iz neuslovnog Vučjaka u Blažuj i u prihvatni centar Ušivak, u blizini Sarajeva.

Izmještanje je prethodno dogovoreno između predstavnika Vlade Unsko-sanskog kantona, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Ministarstva sigurnosti BiH. Danas će u poslijepodnevnim satima u Sarajevu biti održana konferencija za novinare Ministarstva sigurnosti BiH u vezi sa trenutnom situacijom s migrantima na području BiH.

Medijima trenutno nije dozvoljen ulazak u kamp u Blažuju, koji nadležne službe još uvijek uređuju i spremaju za migrante koji su već u njemu.

Oko 700 migranata prethodnih mjeseci boravilo je u kampu Vučjak u jako teškim uslovima. Dolaskom hladnijeg vremena, situacija u kampu se dodatno pogoršala, zbog čega je veliki broj migranata počeo obolijevati.