Bihać

Migranti napuštaju voz i vraćaju se u Sarajevo

migranti1

Iz Željeznica FBIH navode da je u ovom slučaju “došlo je ponovo do nezakonitog zarobljavanja ‘BH voza’ -714 u Bihaću od strane MUP-a USK i do nasilnog prekida odvijanja redovnog putničkog željezničkog saobraćaja na relaciji Bihać-Sarajevo”.

Pripadnici policije Unsko-sanskog kantona (USK) rano jutros onemogućili su ulazak grupe od 150 migranata i izbjeglica u Bihać. Ova grupa je zaustavljena na Željezničkoj stanici u Bihaću, gdje su doputovali Talgo vozom iz Sarajeva.

– Policijski službenici su ovim nastavili provoditi mjere onemogućavanja priliva novog broja migranata na područje Bihaća i Velike Kladuše, što je u skladu sa zaključkom Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u USK, ali i saglasnosti ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. Razlog je naravno preopterećenost postojećih smještajnih kapaciteta na području našeg kantona, ali i držanje sigurnosne situacije pod kontrolom – rekla je glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova USK Snežana Galić.

Migranti i izbjeglice su iz Talgo voza izmješteni u autobuse, te će pod policijskom pratnjom biti transportovani u prihvatni migracioni centar „Ušivak“ u Hadžićima.

– Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je sedam migranata iz grupe koja je doputovala Talgo vozom, ipak smjestila u prihvatne centre u Bihaću. Riječ je o ranjivoj kategoriji, odnosno porodici s djecom i invalidima – dodala je Galić.

Iz MUP-a USK potvrđeno je i da je od 23. oktobra onemogućen dolazak oko 1500 migranata u Bihać, gdje prema posljednjim informacijama već boravi više od 3. 000 migranata i izbjeglica.