Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

USK

Migranti u bivšoj bihaćkoj fabrici Krajinametal nemaju ni pristup pitkoj vodi

migranti krajina (1)

Preko Hrvatske stigao je do Slovenije odakle je deportiran nazad. Žali se na postupanje hrvatske policije prema migrantima

Migranti u Bosni i Hercegovini, naročito u Krajini, često koriste napuštene objekte kako bi se sklonili od hladnoće do narednog pokušaja odlaska u zemlje Evropske unije (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Izuzetak nije ni bivša bihaćka fabrika Krajinametal u kojoj boravi više od stotinu migranata pretežno iz Afganistana i Pakistana, dok nešto manji broj potiče iz Bangladeša. Bivšu fabriku migranti koriste duže od tri godine.

Uslovi u kampu daleko su od dobrih, pogotovo s obzirom na otežan pristup pitkoj vodi, a migranti su prisiljeni koristiti vodu iz, kako kažu, kanalizacionih cijevi.

Loši sanitarni uslovi, ali i povrede koje dobiju prilikom pokušaja prelaska granice razlozi su za čestu potrebu za medicinskom pomoći. Hranu kao što je to slučaj i na drugim područjima, često dobijaju od humanitarnih organizacija i građana.

Mehrab Fahri iz Afganistana za AA govorio je o svom dugom putu iz Afganistana, preko Irana, Turske, Grčke, Srbije i sada BiH.

”Ovdje je problem voda. Išao sam u game (pokušaj prelaska granice, op.a.), ali me hrvatska policija uhvatila i deportovala te vratila nazad”, navodi on i dodaje kako mu je policija pored novca oduzela i odjeću te telefon.

Osvrnuo se i na druge probleme s kojima se susreću tokom putovanja. Kazao je kako samo želi dobar život dostojan čovjeka.

Sulayman iz Afganistana navodi kako je u Turskoj proveo nekoliko godina te da je u BiH već godinu dana. Preko Hrvatske stigao je do Slovenije odakle je deportiran nazad. Žali se na postupanje hrvatske policije prema migrantima.

Dodaje kako su uslovi u kojima trenutno borave izrazito loši čak i za životinje, a posebno za ljude. Poručio je kako migranti ne žele ostati u BiH već žele u EU kako bi imali bolji život od onog kojeg su ostavili u domovini.

Dodao je kako u Afganistanu postoje problemi s teroristima ISIS-a, talibanima i stalnim sukobima, zbog čega se odlučio na napuštanje te zemlje.