BiH

Najavljeno za utorak

Migranti u Vučjaku čekaju premještanje

09/12/2019

Od jutarnjih časova migranti su obavljali svakodnevne aktivnosti, donosili su vodu, umivali se, čistili šatore i ložili vatru kako bi se zagrijali

Migranti iz kampa Vučjak danas neće biti premješteni na druge lokacije, a policija je u prijepodnevnim časovima u više navrata autobusima dovozila migrante iz centra grada u ovaj kamp, javlja Anadolu Agency (AA).

Od jutarnjih časova migranti su obavljali svakodnevne aktivnosti, donosili su vodu, umivali se, čistili šatore i ložili vatru kako bi se zagrijali. U improvizovanim prodavnicama pripremana je hrana za one koji si to mogu priuštiti, dok je većina migranata stajala na ulazu u kamp, čekajući bilo kakve vijesti, ali i hranu koju im dostavljaju predstavnici Crvenog krsta.

Danas će biti završene pripremne radnje za sutrašnje dislociranje migranata, za koje zbog bezbjednosti neće biti poznato tačno vrijeme, a očekuje se da će u srijedu kamp Vučjak biti rasformiran.

Kafil Kashar iz indijske države Jammu i Kashmir u Vučjaku je više od pet mjeseci, a prošle sedmice je čuo da će s ove lokacije biti premješteni u Sarajevo, u novi kamp. Rekao je da danas ne mogu otići u Bihać, jer je policija svuda oko njih i ako ih pronađu van kampa dovoze ih ponovo u Vučjak.

“Mi smo spremni, ne želimo se suprostavljati vladi, zahvalni smo i vlastima, policiji i Crvenom krstu, pomažu nam i ne želimo se boriti bilo kakvom silom, mi smo izbjeglice, ne možemo se boriti”, rekao je on.

Kaže da više ne mogu živjeti u Vučjaku, naročito zbog toga što nemaju vodu. Prije su, kaže, zahvaljujući tri tanka s vodom tokom 24 časa vodu imali pola sata, ali posljednjih sedam dana nemaju ni kapi.

Ahmed Adeel iz Pakistana kaže da u Vučjaku nema normalnog života i veoma je teško biti na ovakvom mjestu. Plan mu je da se prebaci u Italiju gdje ima brata. Pet puta je pokušavao preći u Hrvatsku, ali ga je svaki put zaustavila policija.

“Ne želim da idem u Sarajevo, zato što je ovo mjesto blizu granice i možemo lako preći, ako odemo u Sarajevo, teško ćemo se vratiti ovdje”, kaže on.

Doručak, koji su očekivali oko 10 časova je kasnio, ali kako kaže Vinni Ghuman iz Indije, navikli su na probleme.

“Svakodnevno imamo probleme, vodu mislim da nemamo već sedmicu. Nekad kasni doručak, nekad ručak, ali nam ipak daju ono što imaju. Ovaj kamp je problem, jer je na planini, previše je hladno”, rekao je Vinni.

Prema njegovim riječima, najgore je kada padne snijeg, kao što je bio slučaj prije nekoliko dana, jer po snijegu ne mogu ništa.

On se u Vučjaku nalazi od kako je osnovan kamp, a cilj mu je da stigne do Španije gdje ima ujaka. U proteklom periodu sedam puta je pokušao otići iz Bosne i Hercegovine, ali ga je dva puta uhvatila policija u Sloveniji i pet puta u Hrvatskoj.

Govoreći o premještanju iz kampa Vučjak rekao je da želi ići na bolje mjesto. Smatra da je odlazak u Sarajevo problem, jer je predaleko od granice, a da je Bihać zbog toga dobar, ali nema kampova u centru niti mjesta u Biri.

“Sarajevo je bolje, bićemo zaštićeni od hladnoće, od bolesti. Previše je bolesti ovdje, svi su povrijeđeni, polovina ljudi ovdje nije zdrava”, dodao je on.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.