ministarstvo sigurnosti

Migrantska situacija u BiH puno bolja, trenutno ih je u državi oko 1.600

migranti fena (2)

Svi ono su smješteni u četiri privremena migraciona centra – centrima Ušivak i Blažuj u Sarajevu, te „Lipa“ i „Borići“ u Unsko-sanskom kantonu, gdje se nalaze porodice sa djecom

Portparol Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine Admir Malagić kazao je Feni da je migrantska situacija u Bosni i Hercegovini znatno poboljšana, te da trenutno u našoj zemlji ima oko 1.600 migranata.

Po njegovim riječima, svi ono su smješteni u četiri privremena migraciona centra – centrima Ušivak i Blažuj u Sarajevu, te „Lipa“ i „Borići“ u Unsko-sanskom kantonu, gdje se nalaze porodice sa djecom.

Malagić ističe da je to brojka koja je dosta manja u odnosnu na raniji period.

Kaže da je i po gradovima, gdje je ranije bilo dosta primjetno prisustvo migranata, to sada zanemarivo.

Napominje da institucije BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH i Služba za poslove sa strancima efikasno upravljaju ovim procesom, te da je situacija sada puno bolja.

– Čak i prema ovim trendovima ulaska i izlaska migranata, nema tu nekih velikih priliva. Očekujemo da će se trenutna dosta dobra situacija nastaviti i u narednom periodu, da omogućimo migrantima, onima koji su tu, da imaju adekvatan smještaj, ali i da sa sigurnosnog aspekta ispoštujemo sve što je neophodno da bi se svi građani osjećali dobro u mjestima u kojima žive – zaključio je Malagić.