Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mijanović: Stanje nataliteta u Republici Srpskoj je alarmantno

vaso-mijanovic

Republika Srpska (RS) ostala je proteklih 14 godina bez 46.000 stanovnika, žene prvi put rađaju u 29. godini, a stanje nataliteta je alarmantno, izjavio je direktor Opšte bolnice Trebinje Vaso Mijanović, prenosi BHT1.

“Broj umrlih u Republici Srpskoj prošle godine bio je za 5.702 osobe veći od broja rođenih, a demografi ističu da je 2015. godine zabilježena najniža stopa prirodnog priraštaja od nastanka Republike Srpske”, rekao je Mijanović, koji je u Beogradu učestvovao na regionalnoj konferenciji Svjetskog kongresa porodica.

On je naveo da je prošle godine zabilježen neslavan rekord jer je rođeno 9.357 beba, a umrlo 15.059 ljudi.

“Da ‘rode sve rjeđe slijeću’, svjedoče podaci Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima Republika Srpska od 2002. godine bilježi negativan prirodni priraštaj”, rekao je Mijanović.

Prema njegovim riječima, bijela kuga od tada je postala jedan od najvećih demografskih problema, o čemu svjedoči i činjenica da je proteklih 14 godina taj entitet ostajao bez 3.500 stanovnika na godišnjem nivou.

Kontinuitet pada prirodnog priraštaja ukazuje na sve veći broj umrlih, a manje živorođenih. U odnosu na 2014. godinu, stopa prirodnog priraštaja prošle godine je manja za 0,5 odsto.

Mijanović je kazao da je prisutan i trend stagnacije broja sklopljenih brakova, a povećanja broja brakova koji završavaju razvodom, dok se prosječna starost žene pri stupanju u brak pomjerila na 28 godina.

“Povećan broj razvoda i sve kasnije stupanje u brak uticali su na povećanje prosječne starosti majke, odnosno majke u Republici Srpskoj rađaju prvi put sa 29 godina”, rekao je Mijanović.

Ocijenio je da nezaposlenost, siromaštvo i političke krize uslovljavaju sve kasnije sklapanje braka, što negativno utiče na prirodni priraštaj, a na smanjenje broja rođenih posebno utiče migracija i odlazak mladog reproduktivnog stanovništva.

Mijanović smatra da se borbi protiv “bijele kuge”, kulturi i obrazovanju ne pridaje dovoljno značaja. “Ne postoje sistemska rješenja, te nakon izvršene analize, možemo bez većih problema zaključiti da je stanje više nego alarmantno i da su prognoze jako loše”, upozorio je Mijanović.

Kada je riječ o osnovnim podacima, Republika Srpska je 2011. godine imala 1.429.668 stanovnika, a 2015. godine 1.415.776, što je kontinuirani pad svake godine, koji je u tom periodu doveo do smanjenja broja stanovnika za 13.892.