Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon sjednice Vlade FBiH

Mijatović: Početkom naredne godine sistemsko rješenje finansiranja Fonda solidarnosti

vojin mijatović
FOTO: Fena
Vojin Mijatović

Mijatović je podsjetio da je Vlada pored deset miliona KM koje izdvaja za Fond solidarnosti, donijela zaključak da pozove sve kantonalne vlade, fondove zdravstva kantona koji su stvarali suficit, da preuzmu liječenje onkoloških i svih drugih teško oboljelih pacijenata iz Fonda solidarnosti do kraja godine

Ministar razvoja poduzetništva i obrta Vojin Mijatović nakon današnje sjednice Vlade Federacije BiH u Sarajevu kazao je da je realna situacija da je Elektroprivreda napravila više od 90 miliona dugovanja, te da minus u rudnicima iznosi nekoliko stotina miliona KM.

Naglašava da trenutna proizvodnja uglja u rudnicima ne može pokriti zahtjeve termoblokova.

-Kao većinski vlasnik Elektroprivrede donijet ćemo odluku da li će doći do povećanja cijena struje. Nećemo učiniti ništa što bi ugrozilo poziciju građana u Federaciji BiH, a potom i privrednih konzumenata koji zavise od električne energije – rekao je Mijatović.

Ministar trgovine Amir Hasičević napominje da su danas sinhronizovana ministarstva trgovine i energetike i rudarstva, u cilju praćenja cijena na tržištu.

-Nama je upaljen crveni alarm da pratimo svakodnevno promjene koje će se dešavati kako bismo pravovremeno ragovali. Na današnjem sastanku bilo je priče i o reorganizaciji robnih rezervi i naftnih terminala. Mjere koje Vlada provodi su usmjerene na socijalno ugrožene kategorije, radimo i na ublažavanju takozvanog energetskog siromaštva – izjavio je Hasičević.

Mijatović je podsjetio da je Vlada pored deset miliona KM koje izdvaja za Fond solidarnosti, donijela zaključak da pozove sve kantonalne vlade, fondove zdravstva kantona koji su stvarali suficit, da preuzmu liječenje onkoloških i svih drugih teško oboljelih pacijenata iz Fonda solidarnosti do kraja godine.

-U Kantonu Sarajevo fond zdravsta ima 136 miliona KM suficita. Prvo se postavlja pitanje otkud fondu zdravstva uopšte suficit, a najveći brolj oboljelih na listi je iz Kantona Sarajevo. Suficit ima i Tuzlanski kanton, ali neću da idem dalje. Pozivamo samo one kantona koji imaju suficit da preuzmu liječenje pacijenata sa svoje teritorije do kraja godine, a Vlada FBiH će početkom iduće godine izaći sa sistemskim rješenjem za finansiranje Fonda solidarnosti – kazao je Mijatović.

Ističe da nije realno da 21 godinu niko nije marku dao Fondu solidarnosti za ljude koji su u katastrofalnom stanju, dok s druge strane kantonalni fondovi zdravstva imaju stotine miliona suficita.