Višegrad

Pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci više žrtava nestalih u proteklom ratu

visegrad ekshumacija
Foto: Tužilaštvo BiH

U ovom predmetu do informacija i saznanja o lokaciji na kojoj se nalaze posmrtni ostaci došlo se zajedničkim i koordiniranim radom Tužilaštva BiH, SIPA-e i Instituta za nestale osobe BiH

Na lokalitetu Okoliša, opština Višegrad, pronađeni su posmrtni ostaci najmanje pet osoba, a potraga je nastavljena.

Istražiteljica iz Posebnog odjela za ratne zločine nalazi se na terenu, na ovom lokalitetu, gdje po nalogu postupajućeg tužioca i uz naredbu Suda BiH, koordinira rad svih službenih lica koja učestvuju u procesu ekshumacije i traženja nestalih osoba.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci će radi daljnje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta putem DNK analize biti prebačeni u Gradsko groblje „Miljevići“ u Istočnom Sarajevu – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U ovom predmetu do informacija i saznanja o lokaciji na kojoj se nalaze posmrtni ostaci došlo se zajedničkim i koordiniranim radom Tužilaštva BiH, SIPA-e i Instituta za nestale osobe BiH.

Na ekshumaciji su prisutni stalni sudski vještak-patolog, predstavnik Instituta za nestale osobe (INO) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, policijski službenici SIPA-e, a lokaciju osiguravaju policijski službenici PS Višegrad.