Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpredsjednik SDP-a

Mijatović: Što se nas tiče, Osmorka je od danas Sedmorka

vojin-mijatovic

Dio zaključaka proširenog kolegija iznio je potpredsjednik stranke Vojin Mijatović

Kolegij Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine zasjedao je danas u Sarajevu uoči sutrašnjeg sastanka političkih partija udruženih u koaliciju za formiranje državne i federalne vlasti.

Nakon sjednice Kolegija potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović kazao je novinara da SDP već od sutra kreće u hitno formiranje Vlade Federacije BiH, a da će značajno usporiti sve procese imenovanja na državnom nivou.

Najavio je da će SDP podržati imenovanja samo za one institucije koje su važne za funkcioniranje države, dodajući da od danas više ne postoji Osmorka nego Sedmorka, budući da za njih partija “Za nove generacije” više nije dio koalicije.

“Podržat ćemo imenovanja samo za one institucije nužne za funkcioniranje BiH. Što se nas tiče, Osmorka je od danas Sedmorka, Za nove generacije više ne postoji”, oštro je poručio Mijatović.

Također, potvrdio je da je dat nalog kantonalnim organizacijama da krenu u pregovore o formiranju vlasti sa svim političkim strankama, posebno u Unsko-sanskom kantonu, Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu, što podrazumijeva razgovore i sa Strankom demokratske akcije (SDA).

Govorio je i o sastanku sa drugim strankama.

“Mi sa SBiH i NES-om nismo u braku, ovo je razgovor političkih partnera koji može biti u prvom ili krivom smjeru. Saniramo odnose u okviru postojeće koalicije, što se mene tiče davno smo trebali postati manji broj”, zaključio je Mijatović.