BiH

najmanje 14 osoba

Sky razotkrio saradnike kriminalnih grupa: Upetljani policajci, sudija, uposlenici OSA-e, Tužilaštva…

30/01/2023
Foto: Pixsell

Među njima je bilo i policajaca, jedan sudija, uposlenik Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), uposlenik državnog Tužilaštva, najmanje jedan advokat te bivši savjetnik u Ministarstvu sigurnosti BiH

Najmanje četrnaest osoba, među kojima su pripadnici policijskih agencija te zaposleni u pravosudnim tijelima BiH, bilo je povezano s kriminalnim strukturama i zbog toga će biti procesuirano, objavili su bh. mediji.

Tužilaštvo BiH potvrdilo je da je zahvaljujući dešifriranju poruka iz telefonske aplikacije Sky, obavljenom uz podršku inostranih policijskih agencija u proteklih godinu i po, identificirano oko 100 pripadnika različitih grupa koje su se bavile organiziranim kriminalom.

Među njima je bilo i policajaca, jedan sudija, uposlenik Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), uposlenik državnog Tužilaštva, najmanje jedan advokat te bivši savjetnik u Ministarstvu sigurnosti BiH.

“Podignute su dvije optužnice, a u narednim se mjesecima očekuje podizanje još optužnica”, stoji u očitovanju Tužilaštva BiH.

Glavni tužilac Milanko Kajganić u nedjelju je kazao kako je sada potpuno jasno da su kriminalci imali svoje ljude infiltrirane u policijske i pravosudne institucije koji su ih informirali o istragama. Te su osobe kriminalcima javljale da se priprema njihovo hapšenje pa su oni uspijevali pobjeći iz zemlje.

Sarajevski Dnevni avaz objavio je u ponedjeljak kako je, kao osoba povezana s kriminalnim mrežama, identificirana i Spomenka Markulj, koja je u Graničnoj policiji BiH bila zadužena za vezu s Europolom.

List navodi da je ona smijenjena s dužnosti jer je pokušala ometati istrage, odnosno utjecati na to kako će se u Graničnoj policiji provjeravati podaci prikupljeni nakon dešifriranja aplikacije Sky. Time je navodno pokušala zaštititi kompromitirane pripadnike ove policijske agencije.

Iz Granične policije nisu potvrdili da je Markulj sada pod istragom, ali jesu da se vodi posebna istraga.

“Obavještavamo javnost da se Granična policija BiH dosljedno i kontinuirano bori protiv kriminala i korupcije i u vlastitim redovima te da će biti procesuiran i sankcioniran svako ko postupa protuzakonito”, navodi se u saopćenju poslanom medijima kao reakcija na pisanje Avaza.

Dodaje se kako je ovaj slučaj predmet istrage koju vodi Tužilaštvo BiH, dok Ured za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Granične policije BiH provodi internu istragu.

Pripadnici organiziranih kriminalnih grupa u BiH godinama su komunicirali porukama posredstvom zaštićenih telefonskih aplikacija pod nazivom Sky i Anom. Obje su podrazumijevale posjedovanje kriptiranih telefona koji su se mogli aktivirati samo uz pomoć posebnih šifri. Za to su plaćali između 600 i dvije hiljade eura, ovisno o tome koliko dugo su koristili takve telefone i šifre.

Obje aplikacije razbijene su u velikoj međunarodnoj policijskoj operaciji.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je početkom 2022. kazao kako su prikupljeni podaci koji pokazuju da se aplikacijom Sky služilo oko dvije hiljade osoba iz BiH umiješanih u kriminalne aktivnosti.

Komentari

Autor: Hina

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.