Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šamar državi

Mijatović: U priči oko kredita MMF-a ima posla i za Tužilaštvo

88357413_3066384986707590_243514561099988992_o

Mimo svega toga svjedoci smo cirkusa u režiji nacionalističkih stranaka oko raspodjele istih sredstava, te je njihovo ponašanje najsličnije lešinarima koji u pustinji naiđu na mrtvu životinju, kaže Mijatović

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ni jučer nije donijelo odluku o povlačenju kreditnih sredstava u iznosu od 333 miliona eura od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kantoni su i dalje sporni, a podjela sredstava postala je očigledno političko pitanje. Ekonomisti tvrde – Bosni i Hercegovini su neophodna kreditna sredstva, s čim se slaže i Vojin Mijatović (SDP) koji za Patriju ističe da je nesporna činjenica da je aranžman sa MMF-om, veoma važan za BIH, bilo da govorimo o prethodnim aranžmanima ili pak ovo ovom posljednjem, koji je sam po sebi vanredni instrument kao podrška u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom virusa korona.

„Neosporna je i činjenica du su sredstva MMF-a značajno povoljna i u smislu kamate kao i uslova korišćenja. Međutim ono što se desilo ovaj put predstavlja presedan u odnosima MMF-a i BiH kao države.

Naime nekako smo navikli da lideri nacionalističkih stranaka koje su nažalost trenutno na vlasti svojataju i privatizuju državu i njene dijelove, te njihovo ponašanje i u ovom slučaju ne iznenađuje.

Ono što je iznenađenje jeste odnos MMF-a i posredovanje delegacije Evropske komisije kod pregovora kao i sam način realizacije ovog aranžmana“, ističe Mijatović.
Dodaje da je više nego šamar državi Bosni i Hercegovini činjenica da su predstavnici MMF-a pregovarali ovaj aranžman sa liderima tri političke stranke, potpuno zaobilazeći institucije države.

„Ako hoćemo do kraja da idemo ovo nije ništa nego udar na integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Kreditni aranžman sa MMF-om je po svojoj prirodi međunarodni sporazum, a zna se da nema dejstva međunarodnog sporazume bez ratifikacije u PSBiH. Ključno pitanje ko je dao ovlaštenje Savjetu ministara i na osnovu čega da zaduži građane BiH za 330 miliona eura bez odluke PSBiH.

Ovdje sigurno ima posla i za tužilaštvo, ovo nije zabilježeno u našoj istoriji.

A, mimo svega toga svjedoci smo cirkusa u režiji nacionalističkih stranaka oko raspodjele istih sredstava, te je njihovo ponašanje najsličnije lešinarima koji u pustinji naiđu na mrtvu životinju.

Pošto se radi o sramnoj cirkusnoj predstavi vladajućih kartela uz pomoć međunarodne zajednice koja još aplaudira na nedržavno i protuustavno djelovanje, bilo bi onda korektno da gospodin Dodik, Izetbegović, Čović i njihovi sateliti preuzmu otplatu ovog kredita, a ne građani BiH“, dodao je Mijatović.