Član Predsjedništva SDP-a

Mikulić za BHRT: Dodik će ublažiti retoriku i raditi u interesu BiH

Zoran-Mikulic-SDP

Mikulić je rekao da su članovi CIK-a pod kontrolom HDZ-a i SNSD-a željeli donijeti odluke koje nisu u stavu sa Ustavom BiH

“Dobili smo ponudu od SDA za širu koaliciju na svim nivoima, ali smo jasno izrekli stav da nećemo iznevjeriti partnere”, rekao je  u Dnevniku 3 BHT1 član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zoran Mikulić.

Mikulić je potvrdio da će SDP u kantonima sa još pet stranaka, bez SDA, pokušati formirati vlast, dok je za federalni nivo istakao da formiranje vlasti zavisi od odluke CIK-a da li će pri popunjavanju Doma naroda biti korišten ustavni princip da se iz svakog kantona u Dom delegira po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda, ako je takav izabran.

SDP očekuje i odluku o tome da li će se pri popunjavanju domova naroda koristiti popis stanovništva iz 1991. ili  iz 2013. godine. Nakon  toga biće poznato da li će ova stranka pregovarati o učešću u vlasti na višim nivoima.

Mikulić je rekao da su članovi CIK-a pod kontrolom HDZ-a i SNSD-a željeli donijeti odluke koje nisu u stavu sa Ustavom BiH.  HDZ će se, kako tvrdi, u postizbornom periodu služiti metodom blokade uspostave vlasti.

“Mislim da će Milorad Dodik ublažiti retoriku i da će raditi u interesu Bosne i Hercegovine”, rekao je Zoran Mikulić odgovarajući na pitanje  kako će funkcionirati novi saziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine u kojem je prvi predsjedavajući Milorad Dodik.