Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđeno za Fokus.ba

Miladinović: SIPA provjerava nabavku respiratora

fikret sipa

On je pojasnio da je SIPA određene provjere pokrenula nakon pisanja medija o nabavci respiratora plaćenih 10,5 miliona KM, a za koje je premijer FBiH Fadil Novalić kazao da ih je nabavila Vlada FBiH

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pokrenula je određene aktivnosti na provjeri nabavke 100 respiratora iz Kine od kojih je 80 stiglo u BiH u subotu, potvrdio je za Fokus.ba Luka Miladinović, portparol SIPA-e.

On je pojasnio da je SIPA određene provjere pokrenula nakon pisanja medija o nabavci respiratora plaćenih 10,5 miliona KM, a za koje je premijer FBiH Fadil Novalić kazao da ih je nabavila Vlada FBiH.

– SIPA vrši provjere u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranju novca i finansiranju terorističkih aktivnosti. Ne postupamo po nalogu Tužilaštva KS, nego smo nakon medijskih saznanja o ovom slučaju i u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, a poštujući Zakon o sprečavanju pranja novca pokrenuli određene aktivnosti, kazao je Miladinović, dodajući da ne može iznijeti konkretnije detalje.

Podsjećamo, firma “FH Srebrena malina” d.o.o. iz Srebrenice, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića dobila je posao nabavke respiratora za zdravstvene ustanove u FBiH, za što joj je uplaćeno 10.5 miliona KM.

Ovu informaciju vlasti su pokušale sakriti, jer je Fokus. ba već desetak dana tražio na svim relevantnim adresama odgovor o tome da li je ova firma dobila ugovor o nabavci respiratora, ali niko nije želio odgovoriti, sve dok za naš portal iz UIOBiH nisu potvrdili da je informacija istinita, o čemu smo već pisali.