Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milan Mataruga preuzeo dužnost rektora Univerziteta u Banjoj Luci

Milan Mataruga

Milan Mataruga danas je preuzeo dužnost rektora Univerziteta u Banjaluci na prvoj svečanoj inauguraciji održanoj u Banskom dvoru u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

Mataruga je istakao da će prioriteti u njegovom radu biti unapređenje naučno-istraživačkog rada i veći prihodi na Univerzitetu kroz proces saradnje sa međunarodnim institucijama i privredom RS.

“Naravno da ćemo monogo više raditi i na podizanju kriterijuma i na kvalitetnijim nastavnim programina, izborima kandidata i svim aktivnostima koji će u prvi plan staviti kvalitet nauke, istraživanja, inovativnosti i obrazovanja na Univerzitetu”, rekao je Mataruga u obraćanju novinarima nakon inauguracije.

Preuzimajući dužnost rektor banjalučkog Univerziteta obećao je da će sve svoje vrijeme, snagu, znanje i energiju posvetiti razvoju ovog univerziteta.

“Naša budućnost će zavisiti od toga koliko smo vrijedni i brzi u hvatanju koraka sa svijetom, jer danas u najrazvijenijim državama broj visokoobrazovanih prevazilazi 40 odsto, dok su ulaganja u nauku veća od tri odsto bruto domaćeg proizvoda, a najveći prihodi se ostvaruju kroz prodaju znanja”, istakao je Mataruga.

Predajući Matarugi rektorski lanac, odlazeći rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić poželio mu je da bude uspješniji od njega.

Svečanoj inaguraciji novoizabranog rektora prisustvovali su Milorad Dodik, predsjednik RS, predstavnici Vlade RS na čelu da premijerom Željkom Cvijanović, predstavnici diplomatskog kora, profesori, studenti i drugi gosti.

dodik - cvijanovic

Dodik izjavio je u obraćanju novinarima da očekuje da će novo rukovodstvo podići standard ovog Univerziteta na veći nivo, obezbjediti bolji rejting, poziciju na međunarodnim listama i u tom pogledu očekuje reforme koje će omogućiti da ovaj Univezitet postane prepoznatljiv po svom uspjehu.

Odgovarajući na pitanja o koalicionom dogovoru za predstojeće lokalne izbore, Dodik, lider SNSD-a, je istakao da postoji koalicioni dogovor sa ovim partijama kada je riječ o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima, te da su dosadašnji dogovori išli u pravcu formalizovanja toga.

Kandidat za gradonačelnika Banjaluke biće iz ove partije, dok će koalicioni partneri DNS i SP to podržati. Prema njegovim riječima, prema dogovoru je 12 opština pripalo DNS-u, osam-devet opština SP, jedna Srpskoj radikalnoj stranci, a ostatak SNSD-u.