Potraga za nestalima se mora nastaviti

Photo 2

Sa 28.000 pronađenih i identifikovanih osoba od 40.000 nestalih – koliko ih je registrovano po okončanju rata – zemlje zapadnog Balkana su postavile novi uspješan model rješavanja pitanja nestalih osoba, rekla je danas generalna direktorica ICMP-a, Kathryne Bomberger. “Na zapadnom Balkanu su ostvareni izuzetni rezultati”, izjavila je gospođa Bomberger.

“Nakon rata je bilo teško povjerovati da je moguće pronaći i identifikovati tako veliki broj nestalih. Zahvaljujući uloženom trudu, desetine hiljada članova porodica nestalih su iza sebe ostavili agoniju nesigurnosti i bili u prilici zahtijevati svoje pravo na istinu i pravdu. Ne smijemo, međutim, zaboraviti da još uvijek tragamo za 12.000 osoba, što znači da se aktivnosti moraju nastaviti nepromijenjenim tempom kako bismo pronašli sve nestale.”

Gospođa Bomberger se prisutnima obratila na kraju jutarnjeg dijela prvog dana dvodnevne konferencije čiji su domaćini ICMP i Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih osoba. ICMP podržava Regionalnu koordinaciju od njenog osnivanja 2012. godine, a učešće na ovoj konferenciji dio je aktivnosti kojim se obilježava 20. godišnjica osnivanja ICMP-a. U uvodnom dijelu visoko rangirani politički predstavnici Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije – kao i predsjedavajuća Upravnog odbora Regionalne koordinacije (RK), Olgica Božanić i članica Upravnog odbora RK, Semina Alekić – istakli su značaj trajne posvećenosti predstavnika vlasti rješavanju pitanja nestalih.

Photo 1

Maureen Cormack, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH pohvalila je “istorijski značaj” rada Međunarodne komisije za nestale osobe. Dodala je da je pored uloženih napora za identifikovanje nestalih osoba važno i prikupljanje ključnih dokaza protiv onih koji su odgovorni za zločine, koji će omogućiti da buduće generacije znaju istinu o tome šta se dogodilo. Ona je opisala ICMP kao ključnog partnera koji se zalaže za izgradnju institucija kako bi se osigurala pravda u BiH i cijeloj regiji.

Lars Wigemark, specijalni predstavnik EU u BiH i šef Delegacije EU naglasio je da je posvećenost traženju nestalih zasnovana na pravdi i vladavini prava. Pozvao je Vijeće ministara BiH da izmijeni Sporazum o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestale osobe BiH kako bi se unaprijedio rad Instituta. Također, pozvao je vlasti da osiguraju potrebne resurse za rad Instituta za nestale osobe.

Ambasador Wigemerk kazao je da podržava verifikaciju Centralne evidencije nestalih osoba, što će po njegovim riječima povećati mogućnost novih identifikacija. Olgica Božanić, predsjedavajuća Upravnog odbora Regionalne koordinacije naglasila je da su se prije 20 godina udruženja porodica nestalih iz regije ujedinila i započela borbu za pravdu. 2011. godine osnovali su Regionalnu koordinaciju, koja okuplja udruženja porodica nestalih iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Srbije i Hrvatske. Dodala je da države regije ne mogu ići dalje dok se ne riješi pitanje odgovornosti. “Mir možemo graditi samo na temeljima pravde”.

Semina Alekić, članica Upravnog odbora Regionalne koordinacije kazala da je obilježavanje 20.-te godišnjice ICMP-a najbolji pokazatelj da se agonija porodica nestalih nastavlja i dalje. “Većina porodica posljednjih 25 godina živi sa osjećajem boli i neizvjesnosti”, dodala je. Iskazujući zahvalnost ICMP-u na uloženim naporima u procesu traženja nestalih osoba, naglasila je da su porodice tužne, jer i nakon 21 godine od prestanka konflikta još uvijek traže nestale.

Zaključila je svoje izlaganje riječima “Naša poruka sa ovog mjesta bila bi da su suoćavanje sa prošlošću u cilju ubrzavanja proces rješavanje pitanja nestalih osoba, ubrzanje procesuiranja osumnjičenih za ratne zločine i osiguranje pravde jedina garancija da se zločin ne ponovi”. ICMP je osnovan u junu 1996. godine na inicijativu američkog predsjednika Clintona, kao predvodnik pokušaja da se pronađu i identifikuju osobe nestale na tlu bivše Jugoslavije. Njegov mandat je kasnije proširen, tako da je ICMP radio u drugim zemljama širom svijeta na rješavanju pitanja nestalih osoba u različtim kontekstima, uključujući i nestale usljed prirodnih nesreća i prisilnih migracija.

U decembru 2014. godine, nakon što su Nizozemska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Švedska, Belgija i Luksemburg potpisale Osnivački sporazum, ICMP je postao samostalna međunarodna organizacija sa svim pravima i obavezama. Njegovo sjedište je 2015. godine premješteno iz Sarajeva u Hag. U Bosni i Hercegovini vodi obiman sistem laboratorija i Program za zapadni Balkan. ICMP sarađuje sa vladama, organizacijama civilnog društva, pravosudnim institucijama, međunarodnim organizacijama i drugim akterima na rješavanju pitanja nestalih usljed oružanih sukoba, povreda ljudskih prava, nesreća, organizovanog kriminala i drugih uzroka.

Kao jedina međunarodna organizacija posvećena isključivo rješavanju pitanja nestalih osoba, ICMP je aktivno uključen u jačanje kapaciteta relevantnih institucija i civilnog društva, promoviranje zakonodavstva, aktivno zagovaranje za društvena i politička pitanja, te pružanje stručne tehinčke pomoći u procesu pronalaženja i identifikacije nestalih. Više informacija možete pronaći na: www.icmp.int