Izdašan honorar

Milan Tegeltija “sitnim poslom” zaradio 44 hiljade maraka

tegeltija_1

Znakovito, ovaj Tegeltijin angažman podudara se sa prekidom istrage protiv direktora “Puteva RS” Nenada Nešića, novoizabranog poslanika državnog parlamenta, kadra SNSD-u odanog DNS-a

Milan Tegeltija, aktuelni predsjednik VSTV-a je prošle godine bio sudija-arbitar u najmanje tri predmeta, što je honorirano sa 44 hiljade maraka. Naravno, ni ovaj angažman po tumačenju Tegeltije i VSTV-a nije nezakonit, piše Žurnal.info.

Tri firme tužile su “Puteve RS” po istom osnovu, za neisplaćeno održavanja puteva u 2017. godini. “Prijedorputevi” su potraživali 6,7 miliona, “Nevesinjeputevi” 850 hiljada te “Hercegovinaputevi” 620 hiljada. Sporovi su riješeni arbitražom.

Sudije-arbitri bili su isti u svim sporovima, Branislav Rakić, Slobodan Stanišić i Milan Tegeltija. Na osnovu prethodnog dogovora tuženog i tužitelja, koji daju saglasnost za izbor sudija-arbitara, pripalo im je po 44 hiljade maraka ukupne naknade za arbitriranje.

Sudija može dobiti honorar

Pored dvojice advokata, Slobodana Stanišića i Branislava Rakića, aktuelnog predsjednika Advokatske komore RS, u sva tri spora sudija-arbitar bio je i Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a. Tegeltija je za Žurnal potvrdio arbitriranje u ova tri spora. Očekivano, aktuelni saziv VSTV-a je već “pokrio” svog predsjednika”

“Visoki sudski tužilački savjet BIH je još, čini mi se 2017 god., nevezano za ove predmete o kojim me pitate, donio odluku da je dozvoljen angažman sudija kao arbitara u arbitražnim postupcima odnosno, da je angažman arbitra spojiv sa funkcijom sudije”, tvrdi Tegeltija.

Jedan od tri honorara

Odgovor na pitanje da li je kao sudija-arbitar bio angažovan u još nekim predmetima tokom 2017. i 2018. godine Tegeltija nije dao, ali ima tumačenje zašto je bio baš u ova tri predmeta.

“Pretpostavljam da su se stranke rukovodile visokom profesionalnosću i pravnim autoritetom arbitara”, objašnjava bez imalo skromnosti.

Honorari javni, lobiranje tajno

Znakovito, ovaj Tegeltijin angažman podudara se sa prekidom istrage protiv direktora “Puteva RS” Nenada Nešića, novoizabranog poslanika državnog parlamenta, kadra SNSD-u odanog DNS-a.

Žurnal je pisao o svim poslovnim vratolomijama Nešića kako bi firme poput “Prijedorputeva” ostale neprikosnoveni tenderski pobjednici za održavanje puteva, čak i kada su druge ponude za 12 miliona povoljnije. Spor koji su pokrenuli “Prijedorputevi” u suštini je fingiran, i trebao je poslužiti kao pokriće zašto je Nešić isplaćivao milione ovoj firmi tokom 2018. godine, a tobože se opirao godinu prije, pa je to morao rješavati sud.

Odluka da od stotine sudija treba biti angažovan upravo predsjednik VSTV-a i to u dobro honorisanom sporu, otvara prostor sumnji da ništa nije slučajno, i da je arbitraža samo legalna nagrada za prethodno navedeni posao odrađen “iz sjene”.