BiH

VSTV

Milanko Kajganić jedini kandidat za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH

29/09/2022

Iako su u utrci za ovu poziciju bila četiri kandidata, kandidatura Diane Kajmaković kompromitovana je stavljanjem na američku crnu listu, te provjerama koje se vrše zbog pojavljvanja njenog imena u porukama na aplikaciji Sky. Tužioc Miroslav Janjić je odustao od kandidature, a Seid Marušić nije zadovoljio sve uslove

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) danas je u nastavku sjednice donijelo odluku da aktuelni v. d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić ostane jedini kandidat za tu poziciju.

Time je razriješena dilema u kontekstu ranijeg prijedloga nadležnog Podvijeća da se konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH ponovi.

Nakon što se Podvijeće povuklo, donesena je odluka, koju je saopćio predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija – da se poništi prijedlog o ponavljanju konkursne procedure te da Kajganić bude nominovan i izloži svoj program na narednoj sjednici VSTV-a, koja je planirana za 19. i 20. oktobar.

Za tu odluku glasalo je deset članova VSTV-a, jedan je bio protiv, dok su dva bila suzdržana.

Inače, intervjuu za poziciju glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH pristupila su četiri kandidata i to – Milanko Kajganić, Diana Kajmaković, Miroslav Janjić i Seid Marušić.

Nakon razgovora, kreirana je rang-lista kandidata, prema kojoj je prvorangirani aktuelni v.d. glavnog tužioca Milanko Kajganić, drugorangirani Miroslav Janjić, trećerangirana Diana Kajmaković, a četvrtorangirani Seid Marušić.

S obzirom na novonastale okolnosti, te da je integritet kandidatkinje Kajmaković doveden u pitanje nakon što je uvrštena na američku ‘crnu listu’ i da kandidat Janjić, koji je u međuvremenu povukao kandidaturu, nije podoban zbog ranije izrečene pravosnažne disciplinske kazne, a da kandidat Marušić nije ispunio potrebne uslove, izbor je pao na samo jednog kandidata – Milanka Kajganića.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.