Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik hrvatske

Milanović: Berlin, Amsterdam i Stockholm bili protiv hrvatskog stava o BiH

Delnice: Zoran Milanović dao je izjavu nakon 30. obljetnice osnutka 138 brigade HV “Goranski risovi”
28.10.2021., Delnice - Svecano obiljezavanje 30. godisnjice osnutka 138 brigade HV "Goranski risovi" u Domu kulture. Predsjednik RH Zoran Milanovic dao je izjavu medijima.

Milanović je kazao i da je Hrvatska do sada trpjela “svinjarije iz Bruxellesa”, odnosno “potpuno zatiranje Daytonske formule”

Berlin, Amsterdam i Stockholm protivili su se spominjanju konstitutivnih naroda u BiH u dokumentu Europske unije, kazao je u utorak predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, dodavši kako ubuduće treba blokirati svaki sličan dokument u kojom se ne navodi to načelo.

Vijeće za vanjske poslove Europske unije usuglasilo je u utorak tekst “Strateškog kompasa”, koji se tiče sigurnosnog aspekta Europske unije, u kojem se spominje Bosna i Hercegovina, a na inzistiranje Republike Hrvatske u tekst tog dokumenta uvrštena je referenca na konstitutivne narode i “sve ono što je propisano ustavom BiH”, podsjeća Hina.

Milanović je novinarima u srijedu izjavio da je hrvatska diplomacija sa sastanka vijeća “prvi put otišla nepodvijenog repa”.

“Drago mi je, ne znam zašto je trebalo toliko dugo”, izjavio je Milanović u Vinkovcima gdje je sudjelovao na 15. obljetnici ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

“Znam da se hrvatska diplomacija morala oznojiti da postigne tako malu stvar. Dobro je da su to konačno iskamčili jer znam kakve su otpore imali i od koga – i od Berlina i od Amsterdama i od Stockholma”, istaknuo je Milanović.

“Tim ljudima treba objasniti – ako ne razumiju neka maknu prste od toga. Hrvatska ne komada BiH i ne priprema nikakvu agresiju. A bogami ni Srbija, a ni Rusija jer ne može”, dodao je.

Milanović je kazao i da je Hrvatska do sada trpjela “svinjarije iz Bruxellesa”, odnosno “potpuno zatiranje Daytonske formule”.

“Prvi puta da je hrvatska diplomacija napravila ono što pozivam da napravi svakoga puta”, kazao je Milanović, dodavši da su se “počeli ponašati kao predstavnici hrvatske države”.