Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VSTV

Porastao broj neriješenih predmeta u pravosuđu, smanjen broj optužnica i istraga

vstv
Sjednica VSTV-a / FOTO: BIRN BiH

Kako je objašnjeno, u tužilaštvima BiH došlo je do blagog porasta broja neriješenih predmeta, odnosno za tri posto

Tokom 2021. došlo je do blagog porasta ukupnog broja neriješenih predmeta u tužilaštvima te smanjenja istraga i podignutih optužnica u odnosu na dvije godine ranije, rečeno je tokom predstavljanja Statističkog izvještaja o radu sudova i tužilaštava na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Predstavljajući rezultate Statističkog izvještaja o radu sudova i tužilaštava za 2021. godinu, prvog dana redovne sjednice VSTV-a rečeno je kako je došlo do blagog porasta ukupnog broja neriješenih predmeta, dok su se pokazatelji ostvarivanja kolektivne norme u sudovima vratili na stanje kakvo je bilo 2019., prije pandemije koronavirusa, piše BIRN BiH.

Kako je objašnjeno, u tužilaštvima BiH došlo je do blagog porasta broja neriješenih predmeta, odnosno za tri posto.

U poređenju sa 2019. godinom, tužilaštva i dalje primaju manje prijava, te je za pet posto smanjen broj i riješenih i neriješenih istraga, a gotovo isto toliko i podignutih optužnica.

U 2021. godini, u odnosu na 2019., doneseno je 15 posto manje presuda, od čega 92 posto osuđujućih, sedam posto oslobađajućih i jedan posto odbijajućih presuda, objašnjeno je na sjednici, kao i da se statistički nije posmatrala 2020. godina, zbog pandemije koronavirusa.

Sanin Bogunić, član VSTV-a, izjavio je kako podržava organizovanje konferencije glavnih tužilaca i predsjednika sudova, na kojoj bi bile predstavljene analize rada ovih institucija.

“Fali pravde, fali onoga na čemu mi, kao Vijeće, prije svega insistiramo – na većem broju optužnica visoke korupcije i organizovanog kriminala, privrednog kriminala, veći broj osuđujućih presuda”, rekao je Bogunić, dodavši kako je potrebno otvoreno razgovarati o onome šta građani u ovoj zemlji traže – a to je pravda.

Rasprave članova VSTV-a o dvije tačke koje se tiču disciplinskih predmeta bile su zatvorene za javnost, a sjednica se nastavlja sutra, 23. marta.