Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Hrvatske

Milanović: Diplomati nekih zapadnoevropskih država od BiH bi napravili utopiju

Krk: Predsjednik Milanović obišao komunalno poduzeće Ponikve
09.06.2021., Krk - Predsjednik RH Zoran Milanovic dao je izjavu medijima nakon posjete komunalnom poduzecu Ponikve. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kažnjava se Dodika jer krši Dayton, dok se istovremeno grčevito odbija samo spominjanje Daytonskog sporazuma u završnoj deklaraciji NATO-a koja se bavi Bosnom i Hercegovinom, ocijenio je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović

redsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović komentirao je diplomatsku inicijativu koju je pokrenuo prije sastanka NATO članica u Briselu, nakon koje je unesen dio formulacije koji, uz dio teksta vezan uz Bosnu i Hercegovinu, spominje Daytonski sporazum. Milanović je ocijenio kako se situacija s pandemijom koronavirusa globalno polako vraća u normalno stanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći o nedavno održanom NATO samitu u Briselu, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović naveo je kako odsutnost hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana nije negativno utjecala na sami ishod deklaracije.

„To što su nam pokušali prirediti na Samitu NATO-a je mala zavjera, tri intervencije našeg ambasadora su bile odbijene. Postoji plan da se Dayton promijeni, supstituira nečim što ne znamo i to je potpuno očito. Istovremeno se kažnjava Dodika jer krši Dayton, dok se istovremeno grčevito odbija samo spominjanje Daytonskog sporazuma u završnoj deklaraciji NATO-a koja se bavi Bosnom i Hercegovinom. Iza toga stoji cijeli niz zapadnoeuropskih država s razine ispod visoke razine. Miševi pokušavaju voditi Žikino kolo. Nemoguće je dobiti pažnju Angele Merkel o odnosima između Komšića i Dodika. Njezin stav je puno bliži našem stavu, a u berlinskom ministarstvu vanjskih poslova postoji spektar ljudi, iz moje nekadašnje političke opcije, koji su eksperimentatori i koji bi od Bosne i Hercegovine napravili utopiju. Neka si to rade u Njemačkoj”, izjavio je hrvatski predsjednik.

Bosna i Hercegovina je tronacionalna država, zaključio je Milanović.

– Poziv na cijepljenje građana –

„Ljudima treba poručiti kako će im život postati normalniji ukoliko se cijepe”, kazao je hrvatski predsjednik Milanović.

Kritizirao je sastav aktualnog Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te kazao kako bi, da je on na premijerskom mjestu, Stožer bio sastavljen od nestranačkih ljudi, izuzev ministra zdravstva jer Stožer svojim odlukama zalazi u područje temeljenih ljudskih sloboda, za što je nužno osigurati visoku razinu povjerenja građana, rekao je.

„Stožer je donosio odluke sinhronizirane s vrhom HDZ-a i Plenkovića, one koje su njima odgovarale”, rekao je Milanović.

Dodao je kako je u Hrvatskoj do sada zabilježeno 2.000 mrtvih od COVID-19 na milijun stanovnika, ocijenivši to visokim stupnjem smrtnosti ako se broj usporedi s Njemačkom u kojoj je smrtnost bila upola manja ili sa Švedskom, u kojoj je taj broj iznosio 1.400 na milijun, unatoč vrlo blagim mjerama u toj zemlji.

COVID putovnice koje se izdaju cijepljenim osobama, s ciljem slobodnijeg kretanja putovanja po zemljama EU, nazvao je svojevrsnim političkim pritiskom na osobe koje se nisu cijepila, da to što prije učine.

„Dok god određeni broj ljudi nije cijepljen, virus ima svoj ring u kojem pleše”, rekao je Milanović.

Naveo je kako država ima prava i ovlasti svoje državljane čak poslati u rat, dodavši kako je pritisak na provedbu cijepljenja ipak bezazleniji i manje opasan.

„Pozivam ljude da se cijepe jer je to bezopasno, puno manje rizično od određenih vrsta kontraceptiva koji dokazano mogu biti štetni za žene više nego što je to klinički dokazano za cjepivo”, poručio je.