Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Hrvatske

Milanović: Kršenje Daytona da bude tema Vijeća za nacionalnu sigurnost

Zoran_Milanovic

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović tvrdi kako premijer Andrej Plenković “odbija razgovarati o problemu kršenja Daytona na štetu Hrvata u Federaciji Bosne i Hercegovine”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović traži od hrvatskog premijera da jedna od tema sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost bude „kršenje Daytona na štetu Hrvata u Federaciji Bosne i Hercegovine”, javlja Anadolu Agency (AA).

Za vrijeme svoje posjete Trogiru hrvatski predsjednik Zoran Milanović osvrnuo se na pregovore koje vodi s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i članovima Hrvatske vlade te ostalim mogućim sudionicima najavljene sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost oko koje još uvijek nije postignut konačan dogovor.

„On (Andrej Plenković, op.a.) je odbio razgovarati o problemu kršenja Daytona na štetu Hrvata u Federaciji BiH. To mi je neobično, ja ću ga još jednom zamoliti da se to razmatra. Mi poštujemo Bosnu i Hercegovinu, ja sam baš naglasio u Federaciji BiH, dakle ne u cijeloj BiH”, izjavio je Milanović, dodavši:

„Poručio je kako to treba širom temom, dakle položaj svih Hrvata, od Novog Zelanda preko Antarktika, što je pogrešno jer samo u BiH su Hrvati konstitutivni narod. Iz nekog razloga on bježi od te teme”.