Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prvi intervju nakon pobjede

Milanović: Neću inicirati mijenjanje Dejtonskog sporazuma, to je nemoguće

milanovic (1)

razgovoru za Novu TV Milanović je odgovorio i na pitanje i špekulacijama da će zajedno sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom inicirati izmjene Mirovnog ugovora za BiH

U svom prvom intervjuu nakon izbora za predsjednika Hrvatske Zoran Milanović se dotakao i BiH, odnosno Dejtonskog sporazuma. U razgovoru za Novu TV Milanović je odgovorio i na pitanje i špekulacijama da će zajedno sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom inicirati izmjene Mirovnog ugovora za BiH.

-To je nemoguće, takav ugovor se može usporediti s ugovorima o granici i ne mogu se otkazivati u normalnoj proceduri. Morali biste ponovno okupiti sve sudionike, a to je nemoguće – kazao je Milanović.

Odgovarajući na pitanja o brojnim temama, Milanović je najavio i kako će izgledati njegova inauguracija. U najkraćem, radiće se o skromnoj ceremoniji, bez mnogo pompe.

– To je jedan čin, moraš preuzeti dužnost, a Ustav jedino što kaže je da se dužnost treba preuzeti polažući prisegu pred predsjednikom Ustavnog suda. To se može organizirati na stotinu načina. To će biti tog dana na Pantovčaku, u uredu Predsjednika i pozvat ću one za koje smatram da moraju biti tamo. To je aktualna predsjednica, uži kabinet Vlade, predsjedništvo Sabora, predsjednik Vrhovnog suda, načelnik Glavnog stožera, ljudi koji su bili u kampanji te moja supruga. Djeca vjerojatno neće prisustvovati – istakao je MIlanović.

Kao strateškog i najvažnijeg partnera Hrvatske istakao je Sloveniju. Govoreći o komentarima o njegovoj pobjedi u zemljama regiona, kazao je kako su reakcije u Crnoj Gori bile OK, a da u BiH zavisi koga pitate. Što se tiče prve državničke posjete napomenuo je kako nije neophodno da to bude neka od država regiona, ali ni Bruxelles, te da će o tome tek donijeti odluku.