Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska

Milanović odlikovao optuženog za ratni zločin u Bosni i Hercegovni

Zagreb: Zoran Milanović dodijelio počasne činove i odlikovanja hrvatskim braniteljima
20.07.2022., Zagreb - Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oruzanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanovic urucio je pocasne cinove i odlikovanja hrvatskim braniteljima na svecanosti u Uredu predsjednika Republike. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Suđenje pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo je u augustu 2017. Do posljednjeg ročišta prije pandemije covida-19 u februara 2020. svjedočilo je više od 100 svjedoka, suđenje je nastavljeno u februaru ove godine, a upravo je danas održano još jedno ročište

Documenta je sinoć saopćenjem prosvjedovala zato što je predsjednik RH dodijelio počasni čin brigadnog generala Đuri Matuzoviću, jednom od zapovjednika HVO-a kojem se sudi za ratne zločine, poručivši da time omalovažava rad pravosuđa susjedne zemlje i uznemirava preživjele žrtve.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću istaknula je u srijedu kako je Tužilaštvo BiH krajem 2016. podignulo optužnicu protiv Đure Matuzovića, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića i Stjepe Đurića, a zbog njihova uhićenja prosvjedovali su Ministarstvo vanjskih poslova RH i lokalne vlasti Posavskog kantona u BiH.

Optuženici se terete da su u vremenskom periodu od druge polovice aprila 1992. do jula 1993. godine, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba koji je trajao i na širem području općine Orašje, kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i zarobljeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i OŠ “Donja Mahala”, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolice.

Na teret im se stavlja i počinjenje zločina protiv čovječnosti – sudjelovanje u progonu stanovništva srpske nacionalnosti motivirano nacionalnim, etničkim, kulturnim i vjerskim razlozima.

Zbog istog mjesta i vremena počinjenja kaznenih djela ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti, kazneni postupak protiv Mirka Jurića spojen je s postupkom koji se vodi protiv navedene devetorice te im se sudi istovremeno. Optužnica protiv Jurića, pripadnika Vojne policije 106. brigade HVO-a, kojom mu se na teret stavlja ubojstvo jedne osobe, mučenje i zlostavljanje nekoliko osoba kao i silovanje dvije osobe, podignuta je 23. martu 2017.

Suđenje pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo je u augustu 2017. Do posljednjeg ročišta prije pandemije covida-19 u februara 2020. svjedočilo je više od 100 svjedoka, suđenje je nastavljeno u februaru ove godine, a upravo je danas održano još jedno ročište, istaknuli su iz Documente.

Documenta je naglasila i da su zločini prema civilima zatočenim u zgradi nekadašnje Osnovne škole “Donja Mahala” bili predmet još jednog kaznenog postupka u kojem su pravomoćno utvrđene činjenice o nečovječnom postupanju prema civilima, za što je osuđen Mate Baotić, zapovjednik II odjela Vojne policije 106. brigade HVO-a.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u srijedu je na svečanosti na Pantovčaku odlikovao 22 hrvatska branitelja i jednu postrojbu Oružanih snaga te za osobite zasluge u Domovinskom ratu dodijelio počasni čin brigadnog generala sedmorici časnika HV-a, među kojima je i spomenuti Đuro Matuzović. Počasni čin daje pravo na oznake i odgovarajuće vojne počasti bez prava na zapovijedanje te nema nikakve financijske ili materijalne učinke za nositelje počasnih činova.