Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatski predsjednik

Milanović: Odnos EU i Amerikanaca prema Hrvatima u BiH je neprijateljski

zoran milanović
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

““Odnos Europske unije i Amerikanaca prema statusu Hrvata u BiH je neprijateljski. Da ne upotrijebim neku jaču riječ – neprijateljski”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak da je odnos Europske unije i Sjedinjenih Država prema Hrvatima u BiH “neprijateljski” i prozvao premijera Andreja Plenkovića da to pitanje nije rješavao jer se “nije htio zamjeriti” Europskoj komisiji.

“Odnos Europske unije i Amerikanaca prema statusu Hrvata u BiH je neprijateljski. Da ne upotrijebim neku jaču riječ – neprijateljski. To što se onemogućava Hrvatima u BiH je zaista postalo pitanje i hrvatskog državnog ponosa. To nije pitanje rata i mira i to nije pitanje oko kojega iko u Briselu razbija glavu”, rekao je Milanović novinarima u Gradecu.

Dodao je da su upravo zato Plenković i “njegove sluge” imali lak zadatak da to riješe, ali se, kako je istaknuo, hrvatski premijer nije htio zamjeriti predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen za koju je rekao da “iza nje nije nikakav izborni legitimitet i da je prijateljica Angele Merkel” koje se bivša njemaka kancelarka “htjela otarasiti”.

“Smije li to neko reći? To niste nikad čuli iz usta hrvatske političke partitokracije koja je vladala. Jesmo u komunizmu? Je li to zabranjeno reći”, rekao je je Milanović.

Hrvatska nema utjecaj na odluke u NATO-u

Govoreći u povodu 15. godišnjice ulaska u NATO-u, predsjednik i vrhovni zapovjednik vojske kaže da Hrvatska treba biti lojalan partner, ali da nema utjecaja na najvažnije odluke u toj organizaciji.

“Ključne odluke se donose isključivo u Washingtonu, čak ne u Parizu. S odlukama koje kreću od premise da smo mi na raspolaganju 24 sata dnevno ja imam problem. Te odluke mene ne obvezuju, ni kao vrhovnog zapovjednika, a ni sutra kao predsjednika hrvatske vlade”, rekao je Milanović.

Smatra da je “puno glupih i ludih odluka prethodilo ovome što se događa u Ukrajini”, kao i da je NATO “u jednom trenutku prestao uopće shvaćati čemu služi”.

“To izaziva sukobe i treba biti jako oprezan. Hrvatska je lojalna članica NATO-a, nikoga prevariti ni, kak’ se veli, zavaljati nećemo, ali se prvenstveno treba posvetiti sebi, svojim problemima, svom naoružanju”, rekao je predsjednik.