Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skandalozno

Milanović u Sloveniji u ime Hrvatske negirao genocid u Srebrenici, podržao ga Dodik

milanovic ss

Naime, Milanović je rekao “da ima raznih vrsta genocida, ali da se on nije desio u Srebrenici”

Diplomatski skandal kojeg je izazvao Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske desio se na radnom ručku predsjednika zemalja Zapadnog Balkana u procesu Brdo-Brijuni.

Beogradski list “Danas” je prvi objavio da je Milanović ponovio svoju raniju izjavu da u Srebrenici nije bio genocid, a što je kasnije potvrđeno novinarki N1 iz više izvora.

Naime, Milanović je rekao “da ima raznih vrsta genocida, ali da se on nije desio u Srebrenici”.

Na njegovu izjavu je oštro reagovao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koga su podržali i ostali lideri prisutni za stolom koji su upozorili Milanovića da je istina o julu iz 1995. godine u Srebrenici potvrđena pred Haškim sudom te da se uopće ona ne treba propitivati.

Rečeno nam je i to da ovom incidentu nije prisustvovao Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, ali je zato Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH podržao Milanovića. Budući da predsjednik Hrvatske često ponavlja ovu svoju skandaloznu izjavu ona se može shvatiti i kao zvaničan stav ove susjedne države.

O tome je pisao i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica koji je na Twitteru reagovao na ovo što je Milanović rekao.

“Poenta negiranja genocida u izvedbi Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske je da nas na to navikne, normalizuje. Biva, u Hrvatskoj je to incident, izuzetak. Da bude jasno, kad šef hrvatske države negira genocid, to je onda zvanični hrvatski državni stav. I odsad će imati i pripadajući”, poručio je Suljagić.

“Milanović nije Hrvatska: Premijer Plenković kaže da je genocid u Srebrenici poraz čovječanstva i izrazio pijetet prema žrtvama, a sućut njihovim porodicama. U Hrvatskom saboru tradicionalno je komemorativnim skupom obilježen 11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici”, poručio je na Twitteru poznati novinar Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere Balkans iz Washingtona.

Podsjetimo da je na ovogodišnji samit Brdo-Brijuni prošao prvi put bez usvajanja deklaracije zbog toga što Milanović nije dobio podršku da se u tekst ubaci sintagma o legitimnom predstavljanju.