Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pronevjerio sredstva

Milanu Novitoviću zbog 12.000 maraka prijeti 10 godina zatvora

Foto: Screenshot
Milan Novitović

Protiv njega je Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio optužnicu koju je Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala podiglo 20. juna 2024. godine

Milan Novitović optužen je zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja odnosno da je kao vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite RS oštetio civilnu zaštitu za oko 12.000 maraka.

Terete ga da je nezakonito omogućio Veseljku Elezu, koji je ranije bio na funkciji direktora, da po isteku mandata primi tri plate u visini od 12.036,56 maraka, prenose Nezavisne.

Potvrđena optužnica

Protiv njega je Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio optužnicu koju je Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala podiglo 20. juna 2024. godine.

Prema navodima optužnice, Novitović se tereti da je od 26.08.2019. godine do 23.11.2019. godine u Banjoj Luci, obavljajući funkciju vršioca dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske prekoračio granice službenih ovlašćenja tako što je donio inkriminisano Rješenje o utvrđivanju statusa neraspoređenog državnog službenika za V.E.

Kako se navodi, Novitović je znao da nema ovlaštenja za donošenje takvog rješenja za postavljena lica, te da zakonski uslovi za donošenje istog uopšte nisu bili ispunjeni.

“Na taj način V.E. pribavio korist u vidu isplaćenih plata u periodu od tri mjeseca po prestanku mandata direktora, a u visini plate koju je isti ostvarivao kao direktor Republičke uprave civilne zaštite, a na štetu sredstava Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske odobrenih budžetom”, navodi se u optužnici.