Dom naroda

Miletić: Ima tužitelja koji niti jednu godinu nisu ispunili tužiteljsku normu

zlatko miletic3 (1)

Ali, dodao je, i one osobe, tužitelji ili sudije koji eventualno budu u budućnosti vršile određene nezakonite radnje, da po kratkom postupku budu uklonjeni iz tih tijela

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebao bi na današnjoj sjednici razmatrati i delegatsku inicijativu Zlatka Miletića koja bi bila upućena Vijeću ministara BiH – Ministarstvu pravde BiH (radnoj grupi za izmjenu i dopunu Zakona o VSTV-u) da u roku od 120 dana od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

Miletić napominje da ovu inicijativu podnosi u ime Foruma građana Tuzle, Pravosudne mreže Bosne i Hercegovine i Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj koji su izradili Prijedlog preporuka za izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH koji je u julu 2017. godine dostavljen nadležnim institucijama BiH, a o kojem se oni nisu očitovali.

Miletić je u pauzi zasjedanja izjavio novinarima da očekuju “da te izmjene i dopune zakona oni neće usvojiti, iako su one vrlo kvalitetno napravljene“.

Napomenuo je da je taj prijedlog zakona dobio gotov od tri udruženja građana i da su ga napravili najkvalitetniji pravni eksperti u BiH.

– Suština tog prijedloga je da se na potpuno nov način VSTV rasformira i rekonstruiše, na način da se napravi posebno tužiteljsko vijeće, a posebno sudsko vijeće i da se uvedu potpuno novi kriteriji kada je u pitanju njihov odabir. Da se mnogo više vodi računa o zapošljavanju tih osoba, određivanju ko to može biti – naveo je Miletić.

Ali, dodao je, i one osobe, tužitelji ili sudije koji eventualno budu u budućnosti vršile određene nezakonite radnje, da po kratkom postupku budu uklonjeni iz tih tijela.

– Imate tužitelja koji od 2003. godine, radeći u tužiteljstvu, nikad niti jednu godinu nisu ispunili tužiteljsku normu. Jednostavno ljudi tamo sjede, možda primaju veći novac nego što imaju parlamentarci, ali ništa ne rade – kazao je Miletić.