Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

komandantica FŠCZ-a

Milićević: Još nismo razmatrali zatvaranje gradova i 24-satni karantin u FBiH

jelka-milicevic

U ovom trenutku Vlada FBiH se opremila da distribucija opreme i zdravstvene zaštite bude kontrolirana, jer nam se javljaju brojna udruženja, ambasade i međunarodne organizacije, kazala je Milićević

– Jelka Milićević, ministrica finansija, zamjenica premijera Federacije BiH i zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite istakla je danas da još uvijek nije razmatrana mogućnost blokade pojedinih gradova ili uvođenja 24-satnog karantina na cijeloj teritoriji tog bh. entiteta zbog sprečavanja širenja novog korona virusa.

“Stalno pratimo i analiziramo sve ono što se poduzima na cijelom prostoru Federacije BiH i imamo informacije o tome ima li negdje problema. U ovom trenutku sve zapovijedi su dovoljno jasne i dovoljne da se ne bi radio brzi prenos ove zarazne bolest. Što znači to potpuno zatvaranje gradova i karanten 24 sata još nismo razmatrali i to je nešto što bi, nakon sveobuhvatne analize, razmatrali. Ali, u ovom trenutku to nije ni bilo na današnjoj sjednici Federalnog stožera civilne zaštite“, istakla je Milićević.

Ona je dodala da se Vlada Federacije BiH, s obzirom da se javio veliki broj međunarodnih organizacija, ambasada i domaći privredni subjekti koji nude pomoć u donacijama ili prilikom nabavke opreme, opredijelila da to bude vrlo kontrolisano prikupljanje i distribuisanje zdravstvene opreme i zaštite na cijelom prostoru entiteta. U tom smislu su jučer definisali da je Zavod za javno zdravstvo FBiH institucija koja ima svu potrebnu logistiku i stručan kadar kako bi sagledao koja je to oprema potrebna zdravstvenim ustanovama, inspekcijskim organima i sačinio prioritetne liste.

“Nakon takve jedne liste obratićemo se svim tim upitima, odluke će donositi Federalni stožer civilne zaštite, a sve te odluke će potvrđivati Vlada FBiH. Na taj način biće uspostavljen brz kontrolni mehanizam za utrošak sredstava. Na posebnom podračunu Federacije BiH postoje sredstva koja su po zakonu o zaštiti i spašavanju prikupljana i od toga niti jedna marka nije potrošena. U ovom trenutku to je garancija da će sve što je interventno i hitno biti i nabavljeno. Novac ne sprečava nesreće, ali ih ublažava. Dakle, novac za interventne aktivnosti postoji u Federaciji BiH“, istakla je Milićević.

Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva kazao je da je na području Federacije BiH do sada testirano 400 ljudi i da je od toga 45 testova bilo pozitivno na korona virus.

“U Mostaru je testirano 16 pacijenata, a pozitivno je pet, četiri iz Konjica i jedan iz Širokog Brijega to je veza rodbina iz Njemačke koja je bila u posjeti. U Sarajevo je 19 testiranih, jedan pozitivan. Radi se o povratku iz Njemačke bio u kontaktu sa pozitivnim. U Tuzli je osam testiranih, svi su bili negativni“, kazao je Mandić i uputio apel građanima da se pridržavaju mjera samoizolacije.

Ministar je kazao da je u FBiH jučer stiglo 1.500 testova za korona virus, a da sutra očekuju isti broj. Prema njegovim riječima u FBiH će do četvrtka doći 20.000 testova. Međutim, on smatra da masovno testiranje neće donijeti poboljšanje epidemiološke situacije.

“Ponavljam da imamo dovoljan broj testova i ponavljam da nam situaciju ne može riješiti masovno testiranje. Moramo testove dati stručnim ljudima, moramo dati doktorima da odlučuju koga testirati i kako. Biće ravnomjerno raspoređeni“, kazao je Mandić i osvrnuo se na stanje sa klasterima u FBiH:

“Konjički klaster sutra prolazi 14 dana primarnim kontaktima koji su bili u samoizolaciji. Iz tog klastera su nam se pojavili Goražde i Travnik, tako da ćemo vidjeti sekundarni kontakti kako će se razvijati. Informacije epidemiološke koje imamo govore da smo dobro pokrili taj konjički klaste. Imamo još Bihać i Mostar, koji smo također dobro pokrili. Međutim, sve ovo bi bilo puno manje da se slušao Krizni štab Ministarstva zdravstva, jer smo još početkom drugog mjeseca predlagali ograničen broj graničnih prelaza, zabranu ulaska. U svemu smo pomalo kasnili, ali se nadam da smo se na vrijeme osvijestili i da ćemo uspjeti kontrolirati ovu situaciju.“

Vlada Federacije BiH je zbog globalne pandemije korona virusa 16. marta ove godine proglasila stanje nesreće.

Na pitanje hoće li biti nabaljene maske i zaštite maski lokalnim kriznim štabovima, Milićević kaže da ima opreme i da je potrebno javiti kome je potrebna i bit će dostvavljena.

Na pitanje postoji li mogućnost da stariji od 65 imaju jedan ili dva dana mogu izaći da obave potrebu, Milićević kaže da se razmatra pravljenje iznimke.