Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Miličević: Korisnici kredita u CHF da traže rješenje u pregovorima s bankom

jelka_milicevic

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević izjavila je danas u Sarajevu za Fenu da rješavanje problema kredita u CHF treba zasnivati na nekoliko postavki, od kojih je prioritetno dobrovoljno traženje rješavanja na relaciji banka – komintent.

Istakla je da je Vlada FBiH, sagledavajući svu težinu situacije u kojoj su se našli korisnici tih kredita, ostala pri stavu da oni u pregovorima s bankom trebaju iznaći mogućnost za ublažavanje tih problema, u obostranom interesu.

Milićević je navela da je Hypo banka već dostavila određene ponude koje je, po informacijama koje je Vlada FBiH dobila od banke, prihvatilo više od 50 posto korisnika kredita u CHF.

Na predloženom dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH bio je Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u CHF u KM, čiji je predlagač Komisija za ispitivanje zakonitosti kredita u CHF u Predstavničkom domu.

Prije usvajanja dnevnog reda tekst je vraćen u formu nacrta, ali ga delegati nisu razmatrali budući da je sjednica prekinuta.