Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Federalna ministrica finansija

Milićević o Aluminiju: Meni je savjest mirna, napravili smo što smo mogli

jelka_milicevic12333

Ima jedna specifičnost u Aluminiju i stečaju kao rješenju – sva imovina Aluminija je pod hipotekom. Ne možete pokrenuti stečaj ako nemate stečajne mase,

Tržište upravlja nama. Sve smo pokušali zadnje četiri godine, meni je mirna savjest, Džindiću, premijeru. Vlada što je mogla je uistinu napravila”, rekla je zamjenica premijera Federacije Bosne i Hercegovine i federalna ministrica finansija Jelka Milićević nakon okruglog stola koji se održao u sjedištu HDZ-a i HNS-a.

”Aluminij je jedan sistem, privredni subjekt koji godinama ima problema i ovakav način uspostave poslovanja jednostavno je neodrživ. Pokušali smo u Vladi sve što smo mogli – poduzimali aktivnosti za koje smo unaprijed znali da neće dati rezultate da bi pripremili ljude da je to nešto neizbježno. Stečaja se ljudi boje što misle da je to likvidacija privrednog subjekta. Ima jedna specifičnost u Aluminiju i stečaju kao rješenju – sva imovina Aluminija je pod hipotekom. Ne možete pokrenuti stečaj ako nemate stečajne mase, ako nemate namirenje obveza bar u nekakvom postupku povjeritelja. Mislim da je sada faza da se mora vidjeti taj proces dokapitalizacije, i ja bih rekla na određeni način mogućnosti ili oživljavanja Aluminija ili je tada tek stečaj”, rekla je Milićević, piše Bljesak.

Navela je kako su sve finansijske institucije svoja potraživanja osigurali hipotekom i založno pravo je to pravo nažalost kredit na kredit.

”Došli smo do toga da sva ta imovina nije vlasništvo Aluminija nego nečije drugo”, istakla je ministrica.

”Ne vjerujem u ovakav način poslovanja. Aluminij ne može uvoziti sve sirovine i izvoziti sirovinu. Njihov gotov proizvod je sirovina. Činjenica je da u aluminijskom kombinatu svi parametri su na tržištu a mi ne možemo kao mala ekonomija imati nijedan odlučujući faktor”, rekla je.