Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milićević: Za sanaciju zdravstvenih ustanova devet miliona KM

BiH

jelka-milicevic

Federalna Vlada uspjela je uvažiti zaključke i zahtjeve Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i predložiti delegatima da danas usvoje iznos proračuna FBiH za 2017. godinu od 2.747.628.075 KM – kazala je dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević na današnjem vanrednom zajedanju Doma naroda.

Dakle, sastavni dio proračuna postali su amandmani koje je Vlada utvrdila na hitnoj sjednici.

– Na osnovu toga povećan je iznos na ekonomskom kodu, a to su tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima, kantoni i općine za dva miliona KM te iznosi 12 miliona KM – navela je Milićević.

Također planiran je novi ekonomski kod – transfer drugim razinama vlasti i fondovima za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH u iznosu od devet miliona KM.

– Shodno utvrđenim prioritetima i potrebom da se osiguraju sredstva na ekonomskim kodovima predviđenim amandmanima i vodeći računa o principu uravnoteženosti proračuna Vlada FBiH je odlučila umanjiti ekonomski kod – ugovorene i druge usluge, kamate zatezne na sudska rješenja i troškove spora za 1,7 miliona KM odnosno s 10 miliona KM na 8,3 miliona KM, te brisati ekonomske kodove – kapitalni transferi privatnim poduzećima i poduzetnicima vezani za Japanski grant u iznosu od 6 miliona KM i ostala domaća pozajmljivanja – Trajni revolving fond u iznosu od 3,3 miliona KM – rekla je Milićević.

Govoreći o navedenim umanjivanjima to jest restruktuiranju sredstava na druge pozicije ministrica je izvijestila da nije zanemarena potreba praćenja i tretiranja gospodarskih subjekata, jer se iznašla mogućnost da budu podržani preko Revolving fondova i međunarodnih finansijskih institucija.

Iznos federalnog proračuna za 2017. godinu od 2.747.628.075 KM je za 148,8 miliona KM ili šest posto više u odnosu na ovogodišnji.