tenderi

Milioni maraka za HDZ-ovo IT zajedništvo

Predizborni-plakati8-635×300

Provjeravajući navode na portalu javnih nabavki BiH ovih pet firmi je za pet godina dobilo nešto više od 100 tendera u vrijednosti većoj od 25 miliona KM

U proteklih šest godina firme Katarina d.o.o, Teamwork d.o.o, Opus d.o.o, NET d.o.o i ZK Office d.o.o dobijaju tendere u vrijednosti od skoro 25 miliona KM i to od strane javnih institucija na čijem čelu se nalaze kadrovi iz HDZ-a BiH. Osnivač firme Katarina d.o.o, kao i firme Opus d.o.o je Milenko Čović, prema pisanju medija, rođak Dragana Čovića. Firma Teamwork d.o.o je nastala, kako navode i na zvaničnoj stranici ove firme, od strane tri kompanije – Čovićeve Katarine d.o.o te firmi NET d.o.o, na čijem čelu se nalazi Tihomir Pandža te firme ZK Office d.o.o, na čijem je čelu Bruno Dankić, piše Tačno.

Piše: Elmedina Šabanović

Većina javnih nabavki koje se provode u BiH su nedovoljno transparentne. One već godinama služe kako bi omiljene kompanije vladajućih stranka u našoj državi dobijale posao za koji su više ili manje kompetentne. Kako navode i mnoge nevladine organizacije koje se zalažu za transparentnije provođenje javnih nabavki u BiH, najteže je primijetiti pokušaje prevare u javnim nabavkama u IT sektoru zbog stručnih parametara, jer je teže spoznati realnu cijenu robe i usluga.

Prema izvorima portala tacno.net, ovih pet navedenih firmi se već godinama favorizuju na tenderima od strane institucija i javnih preduzeća na čijem čelu se nalaze HDZ-ovi ministri i direktori.

„Poslovi u IT su namješteni već godinama. Tačno se zna koji tender će koja firma dobiti. Ukoliko pogledate poslovanja ovih firmi vidjet će te da većinu tendera dobijaju upravo u institucijama koje su pod kontrolom HDZ-a“, kazali su naši izvori.

25 miliona KM za tendere

Provjeravajući navode na portalu javnih nabavki BiH ovih pet firmi je za pet godina dobilo nešto više od 100 tendera u vrijednosti većoj od 25 miliona KM.

Firma Katarina d.o.o osnovana je 1997. godine u Mostaru s idejom prodaje računala i računalnih komponenti, ali kako navode na stranici ove kompanije, tokom godina se firma specijalizirala na širem području informatike. Osnivač ove firme je Milenko Čović, prema pisanju medija rođak Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH-a. U proteklih šest godina, ova firma je dobila ukupno 53 tendera u vrijednosti od čak 7,8 miliona KM, gledajući podatke na portalu javnih nabavki BiH.

U protekle četiri godine, samo osam tendera koje je Katarina d.o.o dobila od strane Vlade Hercegovačko-Neretvanskog kantona imaju vrijednost od preko 2 miliona KM. Ne treba napominjati da je dugogodišnji predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg član HDZ-a BiH. Pored Vlade HNK-a, Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), u proteklih pet godina dodijelila je tendere ovoj firmi u vrijednosti od oko 600 hiljada KM. Direktor ove Agencije je Davorin Primorac koji je inače, prema tvrdnjama medija, zet predsjednika HDZ-a BIH, Dragana Čovića.

Autoceste FBiH dodijelile su od 2017. godine pa do danas firmi Katarina tendere u vrijednosti od oko 1,3 miliona KM. Iako je na čelu JP Autoceste FBiH Adnan Terzić (SBB), prema pisanju medija, Marin Jelčić, izvršni direktor za upravljanje i održavanje Autocesta FBiH i kadar HDZ-a je taj koji „suvereno vlada javnim nabavkama uz aminovanje generalnog direktora“.

„Kolinda TV“

Sveučilište u Mostaru, na čelu sa rektorom Zoranom Tomićem, dodijelilo je Katarini od 2019. godine pa do danas pet tendera u iznosu od skoro 660 hiljada KM. Osim što je član HDZ-a BiH, Tomić je, prema pisanju lista Jutarnji.hr bio član ekipe koja je radila kampanju bivšoj predsjednici Republike Hrvatske, Kolindi Grabar-Kitarović (HDZ). Pored Tomića, sama firma Katarina je učestvovala u predizbornoj kampanji 2019. godine za bivšu predsjednicu Grabar-Kitarović, gdje su za troškove promocije „Kolinda TV“ naplatili 451 hiljadu kuna.

Nadalje, prema podacima portala javnih nabavki BiH, Sveučilišna klinička bolnica Mostar dodijelila je u posljednjih pet godina Katarini d.o.o tendere u iznosu od 963 hiljade KM. Na čelu Sveučilišta kliničke bolnice Mostar je dr. Ante Kvesić, također član HDZ-a BiH, koji je u žižu javnosti dospio tokom vrhunca pandemije kada je posao opreme izolatorija dodijelio svom prijatelju. Više o tome možete pročitati ovdje.

Zračna luka Mostar koja već godinama posluje negativno i čiji rad se subvencionira milionima budžetskih sredstava u prethodne tri godine dodijelila je Katarini dva tendera u iznosu od 267 hiljada KM.

JP Elektroprivreda HZHB dodijelila joj je, u posljednje tri godine, također dva tendera od oko 288 hiljada KM, a grad Mostar u posljednje četiri godine dodijelio joj je tendere u vrijednosti od 737 hiljada KM. Ministarstvo unutrašnjih poslova HNK-a dodijelilo je Katarini, u prethodne četiri godine, tendere u vrijednosti od otprilike 290 hiljada KM, što su zvanični podaci portala javnih nabavki BiH.

Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a u proteklih je šest godina firmi Katarina dodijelio 10 tendera u vrijednosti od 733 hiljade KM. Na čelu ZZO HNK-a nalazi se jedan od osnivača HDZ-a BIH, Rade Bošnjak. Za mandat ovog prijeratnog vozača viljuškara u mostarskom Aluminiju sa diplomom kamenoresca veže se niz afera upravo za dodjele tendera. Portal Tačno.net pisao je o aferi dodjele posla informatizacije zdravstvenog sistema 2012. godine firmi Cuspis d.o.o. Zagreb, a više o tome možete pročitati ovdje.

Svim ovim javnim institucijama uputili smo upit kako komentarišu navode da se prilikom dodjele tendere favorizuje upravo firma Katarina d.o.o Mostar zbog njene navodne povezanosti sa vrhom HDZ-a BiH. Do objave ovog teksta, JP Autoceste FBiH, MUP HNK-a, Zavod zdravstvenog osiguranja HNK, te Vlada HNK-a očitovale su se po ovome pitanju.

Sve po zakonu

Iz JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar kazali su da sve postupke javnih nabavki provode putem javnih i transparentnih natječaja, čime se zadovoljavaju opći principi člana 3. Zakona o javnim nabavkama, kojim se osigurava pravedna i aktivna konkurencija.

„Kroz otvorene procedure svi zainteresirani Ponuđači imaju mogućnost prijave, te ukoliko postoji bilo što nejasno imaju mogućnost postavljanja pitanja, kao i mogućnost ulaganja žalbi. Također, većina postupaka se provodi putem e-aukcije, a e-aukcija daje mogućnost Ponuđačima za ravnopravno tržišno natjecanje. Navedena kompanija iz vašeg upita, Katarina d.o.o. Mostar sa JP Autoceste FBiH u 2020. godini je realizirala samo jedan Ugovor za čiju je realizaciju proveden Otvoreni postupak javne nabavke, i to ‘Nabavka sistema za pohranu backup-a podataka’, dok u 2021. godini sa navedenom kompanijom JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar nema potpisanih Ugovora“, navode u saopćenju Autoceste FBiH.

Međutim, prema podacima dostupnim na portalu javnih nabavki BiH, Autoceste FBiH su potpisale dva, a ne jedan ugovor sa firmom Katarina d.o.o.

Iz MUP-a HNK-a kazali su nam da Vlada HNŽ/K kroz zajedničke nabave objavljuje postupak Javne nabave za sva ministarstva i uprave.

„U 2019. i 2020. godini MUP HNŽ/K je od poduzeća “Katarina” d.o.o. nabavio opremu za uspostavu video analitičkog sustava, također putem otvorenog postupka. Svi navedeni postupci su objavljeni u skladu s člankom 3. Zakona o javnim nabavama (Sl. Glasnik BiH, 39/14)“, stoji u odgovoru.

Glasnogovornik Vlade HNK-a Pero Ćiro Pavlović nam je u telefonskom razgovoru kazao da „svi koji smatraju da je u Vladi HNK učinjeno bilo što izvan zakona u javnim nabavkama, neka se za to obrate nadležnom tijelu u ovoj državi“.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK kazali su nam da Zavod sve javne nabave provodi sukladno važećim propisima i transparentno.

„Svako otvaranje ponuda gdje se formira povjerenstvo popraćeno je video snimanjem, a video snimci se objavljuju na web stranici Zavoda (www.zzo.ba). Svaki ponuditelj koji smatra da je ugovorno tijelo (u ovom slučaju Zavod) izradilo tendersku dokumentaciju suprotno Zakonu o javnim nabavama ima pravo uložiti žalbu Uredu za razmatranje žalbi, a ono što je posebno važno istaknuti je da Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/K u posljednjih 5 godina nije zaprimio niti jednu žalbu na tendersku dokumentaciju ili Odluku o dodjeli ugovora u postupcima u kojima je sudjelovala Katarina d.o.o.“

U Izvještaju o finansijskoj reviziji JP Hrvatske telekomunikacije za 2019. godinu, revizori su utvrdili nepravilnosti prilikom dodjele tendera, gdje je za 66,8% ukupnih nabavki korišten direktni sporazum, a putem kojih je 1,2 miliona KM otišlo upravo Katarini d.o.o.

Na naš upit da li se prilikom tendera favorizuje Katarina d.o.o, od JP Hrvatske telekomunikacije d.o.o. do objave teksta nismo dobili odgovor.

Pored Katarine, Milenko Čović također je osnivač i firme Opus d.o.o., a članovi uprave su Vedran Smiljanić, Zvonimir Luburić i Nikica Bevanda.

Firma Opus d.o.o je 2017. godine dobila tender od strane Federalnog ministarstva pravde u vrijednosti od 4,7 miliona KM za usluge iznajmljivanja softvera i opreme za elektronski nadzor osuđenih osoba i tehničke podrške pri elektronskom nadzoru. Međutim, revizorskim izvještajem utvrđeno je da firma Opus d.o.o. tada uopće nije bila registrovana za tu djelatnost. Ali, kako piše magazin Žurnal, to nije bila prepreka da im se godinama dodjeljuje taj posao.

Prema podacima portala za javne nabavke, ovaj posao je 2020. godine ponovo dodijeljen firmi Opus d.o.o. Mato Jozić, ministar u Federalnom ministarstvu pravde, također je HDZ-ov kadar, a prema pisanju medija nalazio se na spisku osoba koje je MUP RS-a prijavio zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima nad srpskim civilima u Orašju.

Na naš upit kako Ministarstvo komentariše navode da se pri dodjeli tendera favorizirala firma Opus d.o.o, kojoj je 2017. godine dodijeljen tender kada uopće nije bila registrovana za tu djelatnost, a koji joj je opet dodijeljen i 2020. godine, do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

U tom trenutku zajednička firma Čovića, Pandže i Dankića Teamwork d.o.o. u konzorciju sa Lanacom i SYS Company 2019. godine dobila je tender od strane Ministarstva komunikacija i transporta BiH za iznajmljivanje Microsoft licenci za potrebe institucija Bosne i Hercegovine za period 2019. – 2021. godina.

Prema pisanju magazina Žurnal vrijednost okvirnog sporazuma je oko 21 milion KM bez PDV-a. Za iznajmljivanje licenci, uključujući novi trogodišnji ugovor, potrošeno je više od 65 miliona KM. Vlasnik banjalučke firme Lanaco je Nebojša Ninić, a vlasnik sarajevske kompanije Sys Company je Faruk Telibećirović.

SYS Company je partner firma kineske kompanije Dahua, koja je specijalizirana za nadzor, a koja se prema pisanju New York Timesa nalazi od 2020. godine na američkoj crnoj listi zbog uloge ove kompanije u kršenju ljudskih prava. SYS Company je već ranije došla u žižu javnosti, kada je bivši načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić od firme sa američke crne liste nabavio termalne kamere koje su plaćene više od tržišne vrijednosti. Više o tome možete pročitati ovdje.

(Ne)postoji sukob interesa

Firme Teamwork d.o.o, ZK Office d.o.o te NET d.o.o su ubjedljivi favoriti na tenderima koje objavljuje JP Elektroprivreda HZHB. Firma Teamwork u posljednjih šest godina dobila je devet tendera od strane EPHZB, u vrijednosti od nekih 2 miliona KM. ZK Office je u posljednjih pet godina dobio tendere u vrijednosti od pola miliona KM, a firma NET d.o.o informatički inženjering Mostar čak 22 tendera u ukupnoj vrijednosti od 4 miliona KM.

Indikativno, supruga vlasnika firme NET d.o.o. i suvlasnika Teamwork d.o.o Tihomira Pandže inače je uposlenica JP Elektroprivrede HZHB, zaposlena u sektoru za javne nabavke.

Pored Elektroprivrede HZHB, NET d.o.o je u posljednjih par godina dobio tri tendera od strane JP Autoceste FBiH u vrijednosti od skoro 260 hiljada KM, zatim dva od Sveučilišta u Mostaru u iznosu od 205 hiljada KM i jedan od grada Mostara u iznosu od 22 hiljade KM.

Na naš upit kako komentariše navode da se prilikom tendera favorizuju njegova kompanija NET d.o.o Mostar kao i kompanija koje se nalazi u njegovom suvlasništvu Teamwork d.o.o Mostar zbog povezanosti tih kompanija sa vrhom HDZ-a BiH te da li je u sukobu interesa prilikom dobivanja tendera od JP EPHZHB, s obzirom da njegova supruga upravo radi u tom odjelu JP koji je zadužen za javne nabavke, Tihomir Pandža odgovorio je da njegova firma NET d.o.o posluje od 1998. godine, te za cijelo to vrijeme nije napravila niti jedan profesionalni incident.

„Ja, kao vlasnik, a niti jedan od naših uposlenika nismo članovi niti jedne političke stranke, niti smo ikad bili. Cijelo vrijeme postojanja firme gledamo se specijalizirati za uske segmente IT tehnologija te smo jako uspješni u tome, i kao takvi rado prihvaćeni kod IT zajednice.“

U odgovoru na naš upit navedeno je da je firma NET d.o.o zadnju poslovnu godinu završila sa oko 4 miliona KM prometa, što ih svrstava na granicu između malih i srednjih poduzeća te da su parametri za firmu u kojoj je on suvlasnik čak i lošiji od parametara firme NET d.o.o

Dodao je da je činjenica da njegova supruga radi u sektoru nabavki i to u službi nabavki usluga, dok nabavku roba radi druga služba.

„Moja supruga u Elektroprivredi radi već 20 godina i od toga možda 7-8 godina u nabavama. Za taj period nikad nije dobila niti jednu pritužbu za nesavjestan rad niti od jednog učesnika javnih nabavki. Također, kao i ja, nije član nikakvih političkih stranaka, niti je tada kada je zaposlena došla kao stranački kadar. Da bih bio u sukobu interesa prilikom natjecanja na javnim natječajima moja bi supruga trebala biti “odgovorna osoba” a što ona nije, a druga stvar je ta da zbog potencijalne sumnje drugih učesnika u procesu javne nabavke nikad nije član komisije niti jednog natječaja IT usluga da izbjegne takve insinuacije. Ako su to parametri firme koja je povezana sa vrhom neke stranke, onda smo vjerojatno svi u državi BiH povezani sa vrhom neke stranke“, kazao je Pandža.

Na naše zahtjeve za intervju koje smo poslali vlasnicima firmi Teamwork d.o.o, Katarina d.o.o, Opus d.o.o i ZK Office d.o.o do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Ni iz HDZ BiH nisu odgovorili na naš upit.

HDZ