Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Predsjedništva BiH

Milorad Dodik o “mirnom razlazu BiH”: Sve zavisi od Amerikanaca

Београд – Вучић, Додик – имунизација

Predsjedavajući predsjedništva BiH je poručio da se zalaže za mir, a da se favorizuju oni koji žele “ratni koncept”

Predsjedavajući Predsjendištva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je danas otputovao u Beograd kako bi primio novu donaciju vakcina za RS od Srbije.

Dodik je tokom primopredaje govorio o tzv. “non paperu” iz Slovenije o “mirnom razlazu BiH”.

– Nisam vidio nikakav dokument, ali je impresivno kolika se galama digla samo jer je neko pomenuo priču o mirnom razlazu. To je li mirno ili će biti nasilno ne zavisi od nas, već od Amerikanaca. Važno je šta oni kažu, jer ako kažu da nema rata, onda naravno da nema. Oni neka siguraju mir. Ja sam protiv rata i neću ratovati i ne želim sprski narod dovesti u tu poziciju, kazao je Dodik.

– Ideja o mirnom razlazu u BiH nije nova i ona postoji kao odgovor na nemogućnost da BiH funkcioniše i to mnogi priznaju. Svi su jedinstveni u činjenici da BiH ovakva kakva je ne može i da BiH, ako ne može onda je dobro da se razgovara o mirnom razlazu, dodao je.

Predsjedavajući predsjedništva BiH je poručio da se zalaže za mir, a da se favorizuju oni koji žele “ratni koncept”.

– Ovdje vidim povezivanje Vučića, nas i nekih ljudi kao da su nešto strašno loše učinili jer se zalažemo za mir. U našoj, mojoj, koncepciji je mirni razlaz, nije ratni. Očigledno se favorizuju oni koji su za rat i oni kao što su Komšić i Džaferović prihvatili da se bombardovanjem odvoji Kosovo od Srbije legalno, a za njih je mirni razlaz strašna stvar.

Istakao je da se pokušava spriječiti razgovor na tu temu.

– Njihova koncepcija je da spriječe bilo kakav razgovor na tu temu. Za njih samo postoji koncept koji ide za tim da se BiH unitarizuje i bude država za Bošnjake, muslimane i oni vode glavnu riječ o tome. Dakle, nije prava drugih, nego samo njih. Srbija ima međunarodne obaveze i u tom pogledu razumijem stav Srbije.

– Dakle, BiH kao cjelovita država i dva entiteta, taj koncept se urušava. Zato Srbija mora nešto da kaže o tome. Drugi hoće da ušutkuju Srbiju, kazao je.