Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milorad Dodik: Odazvaću se na saslušanje, ali me strah doći u Sarajevo

dodik_milorad

Milorad Dodik treba se javiti 3. oktobra na saslušanje u Tužilaštvo BiH, u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom u Republici Srpskoj.

Dodiku je poziv za saslušanje upućen 26. septembra ove godine, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH. Tim povodom Dodik je sazvao vanrednu press-konferenciju u Banjoj Luci.

“Neću se odzvati u Sarajevo, nego samo sudovima u Republici Srpskoj”, poručio je Dodik, dodavši kako nije spreman da “rizikuje život” odlaskom u Sarajevo.

“Neka odrede lokaciju bilo gdje u RS-u, spreman sam dati izjave glede ove cijele farse. Ja sam zadužen da predstavljam RS i njeno jedinstvo koje se odražava kroz funkcionisanje institucija sistema. Ono što sam mogao da čujem danas u medijima, rečeno je da je moja krivica jer podržavam referendum”.

Dodao je da niko od drugih organizatora referenduma nije dobio poziv.

“Niko od drugih nije dobio poziv na saslušanje. Ja sam spreman da dam izjavu, a kao predsjednik RS-a u radim posao koji snosi pun odgovornosti. Neću otići u federalno Sarajevo, ali sam spreman bilo gdje u RS-u doći i dati tu izjavu.

Spreman sam na saradnju, ali nisam spreman da rizikujem život poslije tvrdnji Izetbegovića da ja trebam da završim kao Gadafi”, istakao je Dodik uz tvrdnju da poziv Tužilaštva BiH još uvijek nije zvanično dobio.

“Ja još nisam dobio poziv. Možda je došao na kućnu adresu. Ponovit ću ono što sam ranije rekao, Sud i Tužilaštvo BiH su napravljeni mimo Ustava BiH”, kazao je Dodik.

Dodik je ipak najavio da će tom “neustavnom” Ustavnom sudu BiH podnijeti zahtjev za razmatranje ustavnosti 1. marta Dana nezavisnosti BiH?!

“Kao predsjednik RS-a ću tražiti od poslaničke grupe SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a da uputi Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o 1. martu kao Danu nezavisnosti BiH, iz istih razloga i sa istom argumentacijom kojom je ovaj sud osporio 9. januar”.

On je podsjetio da, kako je rekao, “ni jedan predstavnik iz RS-a nije prisustvovao obilježavanju 1. marta”. Također je najavio da će biti zatražena ocjena ustavnosti svih odluka i akata koje je usvojio Parlament FBiH konstituisan nakon izbora 2014. godine, jer do tad nije formiran Klub Srba u Domu naroda FBiH.

“Zahvaljujem se svima koji su izašli na referendum, ali i onima koji nisu. Referendum je pokazao opredjeljenje ljudi u RS-u”, kazao je Dodik i ustvrdio da je na referendum izašlo 75 posto Srba.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić pojasnio je u Dnevniku TV1 da ukoliko se predsjednik RS Milorada Dodik ne odazove na poziv Tužilaštva BiH, koji mu je upućen u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom u RS, moguće je izdati naredbu za prisilnim privođenjem.

”Ako se ne odazove, a razlog za neodazivanje bude neopravdan, da nije bio spriječen nekom višom silom, izdaje se naredba za prisilnim privođenje. Ići će se na njegovo prisilno privođenje i tu je Zakon o krivičnom postupku vrlo jasan – niko nema pravo da se ne odazove pozivu Suda ili Tužilaštva. Propisano je prisilno privođenje u slučaju neodazivanja na poziv ovih institucija”, obrazložio je već ranije Mektić.

Halilović: Šteta što će Dodik u zatvor, odlično uništava RS