Mine u BiH ugrožavaju sigurnost više od pola miliona ljudi

BiH

minska polja demineri mine

Veličina minski sumnjive površine u Bosni i Hercegovini iznosi 2,3 posto ukupne površine BiH, gdje se nalazi 1.417 ugroženih zajednica pod uticajem mina i koje direktno utiču na sigurnost oko 538.500 građana ili oko 15 posto od ukupnog broja stanovnika BiH.

Podatak je to koji je delegacija BiH, koju predvodi ministar civilnih poslova Adil Osmanović, predočila na revizijskoj konferenciji Konvencije o zabrani kasetne municije koja je počela danas u Dubrovniku i trajat će do 11. septembra.

U nastavku se očekuje predstavljanje konkretnih planova zemalja članica/potpisnica Konvencije na polju dostizanja zemlje slobodne od minske opasnosti.

Ministar Osmanović naglasio je činjenicu da aktivnosti čišćenja mina u BiH idu po planu te da bi u 2017. godini proces deminiranja mogao biti završen. Izrazio je i očekivanje da će time BiH ispuniti obaveze iz člana 3. Konvencije o zabrani kasetne municije.

Kao jedna od pogođenih zemalja, BiH je ratifikovala Konvenciju o zabrani kasetne municije u junu 2010. godine.

Uz pomoć Norveške narodne pomoći, kroz tehničko premjeravanje, minski sumnjiva površina je procijenjena na 14,61 kilometara kvadratnih, od čega se, nakon tehničkog i netehničkog premjeravanja, oko pet kilometara kvadratnih smatra zaista kontaminiranim i označenim za čišćenje.

Od početka procesa čišćenja, godišnja stopa čišćenja je bila viša od jedan kilometar kvadratni, u zavisnosti od vremenskih uslova i raspoloživih sredstava.

Osmanović se tokom boravka u Dubrovniku susreo i s predsjedavajućim konferencije hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.