Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić: Direktor policije RS-a iznio notorne neistine

BiH

dragan-mektic111

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kao potpuno netačne odbacio je tvrdnje direktora policije RS Gojka Vasića da je Ministarstvo sigurnosti BiH odustalo od ranije postignutog dogovora o zajedničkoj kontakt tački za saradnju sa Europolom, te da je formirana radna grupa, bez predstavnika MUPRS-a, za izmjene i dopune Zakona o zaštiti tajnih podataka.

Mektić je za Fenu rekao da će kontakt tačka za saradnju s Europlom biti u Ministarstvu sigurnosti BiH, a u njenom sastavu mogu biti zastupljeni predstavnici svih sigurnosnih agencija u BiH.

-To je definisano privremenom odlukom. Svjesni smo da u BiH imamo niz policijskih agencija i one imaju određene svoje nadležnosti i moraju biti sastavni dio te saradnje – rekao je Mektić ističući da su sve ostale tvrdnje insinuacije i dezinformacije, kao što je optužba iz RS da ovom odlukom dolazi do prenosa nadležnosti.

VEZANI TEKST Izbjeglice samo muka može natjerati da se zadrže u BiH

Pojasnio je da je prva verzija sporazuma o saradnji BiH s Europlom bila loše definisana, jer je “stajalo da je tačka kontakta Trg BiH 1“.

-To je veoma neprecizna definicija, kao da nešto visi na grani. Zato smo naveli precizirano da je kontakt tačka u Ministarstvu sigurosti BiH, Trg BiH 1, a na način kako je to definisano odlukom iz 2014. godine, da se u toj kontakt tački mogu nalaziti predstavnici policijskih agencija – rekao je Mektić.

Naglasio je da su neprihvatljivi napadi kao ovaj današnji iz MUPRS, a da niko nije kontaktirao njega kao ministra sigurnosti BiH.

Posebno, kako je dodao, što je Vasić iznio i netačnu tvrdnju da je Ministarstvo sigurnosti BiH formiralo Radnu grupu za izmjene i dopune Zakona o zaštiti tajnih podataka, bez predstavika RS-a.

Mektić ukazuje da je ta komisija formirana još prije dvije godine, a imenovao je prošli saziv Vijeća ministara BiH.

U toj radnoj grupi su zastupljena i dva predstavnika iz MUPRS-a, koji imaju rok da do kraja godine daju prijedloge na taj zakon ili će ponovo biti formirana komisija po tom osnovu.